Андрій Садовий закликає львів’ян максимально обмежити фізичні контакти між людьми

Понеділок, 15 березня 2021, 15:02
За рік пандемії коронавірусу міський голова Львова кілька раз змінював своє ставлення до «ковідного» карантину – то він називав його «єдиними ліками», то протестував проти запровадження «карантину вихідного дня» восени 2020 року
Андрій Садовий закликає львів’ян максимально обмежити фізичні контакти між людьми

Міський голова Львова Андрій Садовий під час традиційного виступу на радіо «Люкс FM», яке належить його жінці пані Кіт-Садовій, торкнувся теми коронавірусу у Львові та рекомендував мешканцям міста утриматися від фізичного контакту між людьми. Виступ Садового на радіо традиційно ретранслювала прес-служба Львівської міськради.

«Всі бачать ситуацію (із коронавірусом – ред.), яка є зараз в Україні та в інший країнах світу. Багато країн Європи переходять на жорсткий локдаун.

Такий локдаун (карантинні обмеження «червоної зони» – ред.) також сьогодні є на Закарпатті, Франківщині, Буковині.

Вчора стало відомо, що в харківських лікарнях немає куди класти хворих.

 У Львові поки є місця в медичних закладах, але якщо раніше впродовж дня в комунальні лікарні поступало в середньому +30 нових хворих, то зараз таких вже більше 40.

Цей вірус, за словами медиків, є значно агресивніший, ніж той, що був рік тому. Тому, щоб от-от не перейти в червону зону із жорсткими обмеженнями, ми вже сьогодні робимо перший крок: від завтра діти 5−11 красів будуть навчатися дистанційно.

Я звертаюсь до всіх мешканців Львова з проханням: розумійте складність ситуації, в якій ми є, та максимально обмежте фізичні контакти.

Хоча ми й минулого тижня закликали утриматись від забав, весіль, бенкетів, але на людей це не діє. Я вражений, що серед хворих, які сьогодні поступають в лікарні, дуже багато молодих людей. Тому закликаю всіх вчасно звертатись до лікарів, не займатись самолікуванням…», – заявив міський голова Львова.

Справедливості заради, маємо відзначити, що на рівні Львівської області рекомендацію про перехід до дистанційного навчання із 9 березня було прийнято іще 5 березня 2021 року, тобто 10 днів тому.

Зазначимо, що навесні 2020 року, коли в Україні фіксувалася відносно невелика кількість випадків COVID-19¸ проте на рівні Уряду було прийнято рішення про запровадження жорсткого карантину із зупинкою міжміського і приміського громадського транспорту, Андрій Садовий виступав палким прихильником локдауну. Зокрема, 2 квітня 2020 року Андрій Садовий заявив «Немає ліків від коронавірусу. Карантин – єдині ліки, які можуть нас врятувати» і цю заяву ретранслювала прес-служба Львівської міськради.

Проте уже влітку 2020 року думка Садового, щодо коронавірусу і карантину почала змінюватися. Незважаючи, що у місті Львові та на Львівщині навіть влітку спостерігалася велика кількість інфікувань, лікарні були заповнені хворими на коронавірусну хворобу, а на ПЛР-тестування були величезні черги, міська комісія із ТЕБ та НС вводила чергові послаблення «коронавірусного» карантину, незважаючи ні на показники захворюваності, ні на рекомендації зі сторони обласної влади. Андрій Садовий у кінці літа 2020 року, коли Львів і Львівщина були у лідерах із розповсюдження коронавірусу в Україні, твердив про стабільну ситуацію.

Восени 2020 року, коли на тлі зростання захворюваності на коронавірусну хворобу як загалом в Україні, так і на Львівщині, Уряд запровадив в Україні «карантин вихідного дня», Андрій Садовий рішуче виступив проти цього заходу, у Львові навіть намагалися скасувати суботу та неділю, як вихідні дні. Такі заходи Андрій Садовий пояснював нібито захистом бізнесу, якому в решті-решт довелося підкоритися урядовому рішенню та сплатити виписані штрафи – організовані Садовим «гарячі лінії» для підприємців не дали ніякого результату.

Щодо запровадженого Урядом у січні локдауну, то його у місті Львові дотримувалися не надто суворо. Особливо часто комунальні перевізники Львова ігнорували вимоги, щодо обмеження чисельності пасажирів у салонах. Контроль наявності у пасажирів масок і правильності їх вдягання узагалі не проводився.

Отож, зараз, коли Андрій Садовий вкотре змінив своє ставлення до коронавірусного карантину, навіть його правильні слова про обмеження контактів, вочевидь, не будуть сприйняті частиною львів’ян.

 

comments powered by HyperComments