Лише пам‘ятаючи про жахіття війни, маємо шанси перемогти - генконсул Ю.Ярмілко

Ростислав Касьяненко  |  Понеділок, 16 січня 2023, 18:55
12-13 січня в художній галереї Galerini у Мюнхені відбулася виставка «Жахи війни», де були представлені роботи українського фотографа Михайла Палінчака, художниці Ірини Федоренко та робота німецької фотографині Наталі Штромайер.
Лише пам‘ятаючи про жахіття війни, маємо шанси перемогти - генконсул Ю.Ярмілко

Михайло Палінчак від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну документує руйнування Батьківщини загарбниками та жахливі наслідки війни для мирного населення. В експозиції представлено близько 40 фотографій Палінчака, які нещодавно можна було побачити у художній галереї «Альбертіна» у Відні. Художниця з Маріуполя Ірина Федоренко живе та працює в Мюнхені, створюючи велику серію картин «Діти війни», яку вже побачили більше, ніж на 30 виставках у різних куточках світу. Деякі з них були представлені на виставці. Спеціальний гість виставки Наталі Штромайер представила роботу, присвячену Україні – букет „Stop the war”.

«Об'єднавши різні стилі мистецтва, ми хочемо показати жахи війни для мирного населення, та донести до суспільства, що найважливіша цінність - людське життя, - наголосила Ірина Федоренко (Semira), відкриваючи виставку, організатором якої виступило Генеральне консульство України в Мюнхені. За словами його очільника Юрія Ярмілка, не менш важливим завданням таких мистецьких заходів є нагадати всім: війна триває.

«Якщо ми пам’ятатимемо, які жахи несе ця війна, лише тоді маємо шанси перемогти. В нас немає альтернативи. Проте для цього нам потрібна підтримка усього цивілізованого світу, зокрема й Німеччини. Мистецтво в цьому сенсі - не менш важливий майданчик, ніж справжнє поле бою. Втім, я дуже сподіваюсь, що не за горами часи для інших фото - про світле майбутнє України», - підкреслив Генеральний консул.

«Дивитися на масштаби руйнувань, задокументованих фоторепортером, у такому обмеженому просторі вельми складно. Так само, як і на очі дітей, вираз яких розриває серце, - ділиться враженням про виставку ректорка Українського Вільного Університету Марія Пришляк. - Для нас - не тільки українців, але й всього цивілізованого світу - важливо пам'ятати ці деталі. Так, війна ще триває, руйнуючи не лише будівлі, але й долі людей, забираючи життя самих близьких. Це також руйнація нашої культури і мистецтва – тобто духовних засад українського народу. Україна все ще потребує підтримки - зараз навіть більшої, ніж на початку війни. Тому я дуже вдячна за цю виставку, яка нагадала нам, як все починалося. Саме - за ці деталі».

comments powered by HyperComments