Садовий і далі сипле «громи і блискавки» на Уряд через запровадження «карантину вихідного дня»

Четвер, 12 листопада 2020, 16:33
Цікаво те, що у квітні цього року Андрій Іванович називав карантин єдиними ліками від коронавірусу
Садовий і далі сипле «громи і блискавки» на Уряд через запровадження «карантину вихідного дня»

Мер Львова Андрій Іванович Садовий давно відомий гнучкістю своєї думки, яку він міняє у залежності від обставин і вигоди для себе. Нагадаємо, що коли у березні-квітні Уряд Дениса Шмигаля запровадив в Україні «коронавірусний каратин», а потім його посилив, хоча в країні спостерігалися лише одиночні випадки захворювання на COVID-19, Андрій Садовий активно підтримував урядові рішення, більше того, 2 квітня 2020 року він заявив, що «карантин – це єдині ліки, які можуть нас врятувати». Цей месидж традиційно ретранслювала прес-служба Львівської міської ради.

«Ми з вами бачили кадри, як минулих суботи-неділі люди виходили в парки й сквери, палили ватри, смажили шашлики. Це глупо. Тим паче, разом із дітьми. А потім ті діти йдуть додому, а там старші люди. Я настійливо рекомендую, навіть наказую, усім львів’янам: ми повинні бути на карантині, якщо хочемо врятувати своє життя та життя своїх рідних. Це наш із вами обов’язок. Немає ліків від коронавірусу. Карантин – єдині ліки, які можуть нас врятувати», – саме таке говорив Андрій Іванович у своєму зверненні.

Із  тих пір минуло 7 місяців. В Україні за цей час так і не з’явилося ефективної і швидкої методики лікування COVID-19, у вільному доступу немає і вакцини протии коронавірусу. За ці 7 місяців Львівщина і місто Львів зокрема уже встигли побувати епіцентром коронавірусної епідемії в Україні. Але за цей час Андрій Іванович Садовий повністю змінив свою думку, щодо коронавірусного каратину – тепер він палкий захисник бізнесу, який може постраждати від урядового «каратину вихідного дня».

«Як тільки буде постанова, одразу буде й позов від громади міста. Загалом це не зовсім продуманий крок. Якщо хочете рятувати життя людей, то спершу допомагайте медицині і бізнесу, як це робиться в світі. Скажімо, є маленький магазинчик, де працює чоловік та дружина, і ми говоримо –  давайте його зачинимо. А за які кошти вони будуть сплачувати за квартиру, за газ, за воду? Ми ж їх виганяємо на вулицю», – погрожує мер прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, і, як завжди, маніпулює фактами, адже «карантин вихідного дня» не торкнеться продовольчих магазинів зовсім, інші об’єкти будуть зачинені тільки у суботу та неділю, коли і так господарські магазини, а також значна частина магазинів із взуттям і одягом зачинені.

Садовий також відзначив, що без відповідних компенсацій від уряду частина підприємців і зовсім не зможе відкрити свої заклади.

«Обіцяли спершу компенсації для малого та середнього бізнесу, а потім вже локдаун. Адже частина закладів потім просто не відкриється.

Тому я на боці людей. Ми будемо допомагати їм та захищати. Створена робоча група, яку очолює Андрій Москаленко (заступник міського голови із питань розвитку – ред.).

За суботу-неділю до 50 юристів міської ради допомагатимуть нашому бізнесу. Я чекаю на зворотний зв’язок. Нехай уряд порахує, скільки коштів треба дати людям напряму, і питання буде вирішене. Я думаю, що цими вихідними підприємці відкриються. Можливо, до членів уряду повернеться розум і вони переглянуть своє рішення», – «віщає» Андрій Садовий.

Окрім того, міський голова акцентував на відсутності необхідної підтримки для міст від уряду у час карантину, зокрема — й для підприємців.

«Скажімо, ми сьогодні розгортаємо 350 додаткових ліжок у лікарні швидкої допомоги. А якась допомога від уряду є? Лише обіцянки. (Львівська обласна державна адміністрація повідомляла про виділення 50 мільйонів гривень на забезпечення «ковідних» лікарень киснем – ред..),

Ми все знаходимо в громаді, підприємці допомагають, бюджет переорієнтовуємо. А тут ще й б’ють під корінь. Місто ж також отримує податки від роботи бізнесу. Тому треба дякувати людям, що вони взагалі працюють у такий незручний час. Ми, скажімо, звільняємо підприємців від податків. Також не беремо коштів за оренду майна, якщо це комунальна власність. Якщо б уряд на своєму рівні мав такі програми, як має місто, то це було б 2 кроки вперед для держави. До речі, у нас із бюджету держава забирає цього року 591 мільйон. Це в часи пандемії, коли податки впали. Нечесно і безвідповідально щодо громади. А тим часом десятки тисяч людей можуть ще й залишитися без роботи», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

У прес-службі ЛМР повідомляють, що цими вихідними працюватиме гаряча лінія Центру підтримки підприємництва за телефоном 1580, яка консультуватиме представників бізнесу в разі виникнення непорозумінь. Також місто сформує мобільні юридичні групи, які надаватимуть їм оперативну допомогу.

Зазначимо, що «Справжня Варта» починаючи із липня цього року щодня публікувала інформацію про захворюваність на COVID-19 на Львівщині, у тому числі і про кількість пацієнтів, госпіталізованих у різні лікарні міста Львова. У липні, коли Львівщина відчувала удар першої хвилі епідемії коронавірусної хвороби, недужих на COVID-19 зі Львова в основному приймали заклади охорони здоров’я обласного підпорядкування – Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня, Центр легеневого здоров’я та Львівський обласний госпіталь ветеранів воєн та репресованих імені Юрія Липи. Ці лікувальні заклади були заповнені майже на 100%, в той час комунальні лікарні Львова, які приймали «ковідних» пацієнтів, були заповнені на 30 – 40%. Мобілізувати комунальні лікарні в обласному центрі стали тільки після того, як почалося інтенсивне наростання другої хвилі коронавірусної епідемії, причому пізніше, а ніж «ковідних» пацієнтів почала приймати низка районних лікарень на Львівщині.

Загалом, останні гучні заяви Андрія Садового на рахунок «карантину вихідного дня» із критикою уряду Дениса Шмигаля – це перш-за все передвиборчий піар, адже Андрій Іванович намагається зберігти за собою крісло міського голови, в той час як у ЛМР уже намітилася опозиційна до нього коаліція «ЄС» та «Варти».  

comments powered by HyperComments