У Садового стверджують, що у Львівській мерії працюють юристи, які консультують підприємців із приводу «карантину вихідного дня»

Субота, 14 листопада 2020, 13:05
Учора Андрій Садовий та члени міськвиконкому ЛМР вирішили перетворити суботу та неділю у робочі дні і таким чином відмінити введений Кабміном «карантин вихідного дня»
У Садового стверджують, що у Львівській мерії працюють юристи, які консультують підприємців із приводу «карантину вихідного дня»

У прес-службі Львівської міськради запевняють, що із 8 годин ранку ранку в мерії працюють фахівці, які консультують підприємців щодо роботи в умовах карантину та виконання рішення виконавчого комітету Львівської міської ради про оголошення робочих днів. Відтак, «Гаряча лінія міста» за номером 1580 приймає дзвінки, а працівники юридичного департаменту та департаменту економічного розвитку надають консультації. Також в мерії створені окремі мобільні бригади, які оперативно виїжджають на виклики підприємців.

«Вчора виконавчий комітет ЛМР прийняв рішення про роботу суб'єктів підприємницької діяльності, відповідно до якого субота і неділя є робочими днями. Тому такі установи як кафе, магазини, заклади культури, заклади спорту можуть працювати у звичному режимі, але, наголошую, з дотриманням усіх карантинних вимог – це дистанція, масковий режим, рукавиці, дезінфектори, всі необхідні речі для гарантування безпеки.

Сьогодні у нас працює Гаряча лінія – номер 1580, яка консультує підприємців. З 08.00 год ранку вже надійшло більше сотні дзвінків.

Також працює Центр підтримки підприємництва, де працівники цього центру та працівники юридичного департаменту надають інформацію та роз’яснення щодо роботи підприємців, у зв’язку з прийнятим рішенням виконавчого комітету.

Також вже почали виїжджати наші юристи на виклики, щоб надати підприємцям детальнішу інформацію і первинну правову допомогу», – цитує прес-служба ЛМР заяви заступника міського голови Львова із питань розвитку Андрія Москаленка.

За словами Андрія Москаленка, підприємці, які мають бажання працювати у суботу всупереч рішенню Кабінету Міністрів України мають мати видруковане чи в електронному вигляді рішення виконкому ЛМР № 1060 від 13 листопада 2020 року про дозвіл працювати і бути ознайомленим із ним.

Крім того підприємці можуть дзвони за номером «Гарячої лінії міста» 1580, яка буде перемикати їх на Центр підтримки підприємництва, і працівники центру надаватимуть консультації щодо дій в різних випадках. Якщо є необхідність, то юрист може під'їхати на місце для надання первинної юридичної допомоги.

За словами директорки економічного департаменту ЛМР Ірини Кулинич, учорашнє рішення міськвиконкому № 1060 є дуже важливим, оскільки усі працівники, які довгий час були на карантині, дотримувалися всіх вимог і повинні мати право на працю і дохід, за який можна утримувати свої родини. Натомість, за один момент можуть все втратити. Тому місто намагається зі свого боку підтримати малий і середній бізнес Львова і надає їм різного роду пільги.

«Ми намагаємося якомога більше допомогти підприємцям. У місті 5 місяців поспіль діяла пільга по сплаті Єдиного податку саме від малого і середнього бізнесу для І і ІІ категорії. Досі діє пільга для підприємців, які орендують комунальне майно. Тобто ми їм надали пільгу і вони не сплачують за оренду комунального майна. Досі діє пільга по оренді конструктивних елементів для літніх майданчиків і інших малих архітектурних форм, тобто вони також не сплачують цієї оренди.

Тобто зараз, в час пандемії, ми говоримо про збереження робочих місць, збереження тих працівників, які мають роботу, і всі разом намагаємося зберегти у місті позитивну динаміку розвитку. І дякуємо за це нашим підприємцям.

Ситуація є не простою, але переконана, що рішення уряду це такий не виправданий крок. Бізнес повинен працювати з дотриманням всіх карантинних вимог», – переконана Ірина Кулинич, директор департаменту економічного розвитку ЛМР.

За словами Юлії Трохимчук, заступниці начальника відділу ділових індустрій, з самого ранку дуже багато звернень на номер 1580 надходить від ринків, торгових центрів, навіть від квіткових павільйонів, перукарень. Зранку було більше дзвінків щодо того, хто може сьогодні працювати, а хто ні. Дзвонили також мешканці і питали, що сьогодні працює. Натомість з 10:00 почалися дзвінки щодо перевірок і як діяти, на які рішення посилатися. Також юристи вже почали виїздити на місця для надання юридичної допомоги.

«Робочий день у нас розпочався з 08:00 год. Багато дзвінків надходить від підприємців з питаннями, чи мають можливість сьогодні працювати, і якими нормативними документами користуватися. Тому ми розповідаємо про рішення виконавчого комітету, яке дає змогу здійснювати свою підприємницьку діяльність.

Розповідаємо як вони мають діяти, якщо до них завітали моніторингові групи з перевіркою, інформуємо, що маємо можливість надати їм юридичну консультацію в разі необхідності», – розповіла Юля Трохимчук.

У прес-службі Львівської міськради запевнили, що заклади культури, спорту та бізнесу у Львові працюють цими вихідними. Таке рішення вчора прийняв виконавчий комітет Львівської міської ради, який визнав суботи та неділі до кінця листопада робочими днями, за умови дотримання протиепідемічних заходів.

Як акцентував міський голова Львова Андрій Садовий, рішення уряду про локдаун вихідного дня наносить велику шкоду малому та середньому бізнесу, закладам культури та спорту, – лише впродовж 14 та 15 листопада вони могли б недоотримати близько мільйонів гривень. За його словами, прийняте рішення уряду про забору працювати на вихідних стосується життя й безпеки 50 тисяч родин у Львові.

Зауважимо, що у березні-квітні 2020 року, коли Уряд Дениса Шмигаля запровадив в Україні жорсткий карантин, хоча у країні фіксувалися лише поодинокі випадки коронавірусної хвороби, але діяла урядова заборона на прогулянки у парках, Андрій Іванович Садовий був зовсім іншої точки зору про карантинні обмеження – він називав карантин єдиними ліками від коронавірусу і критикував тих людей, які влаштовували пікніки на природі. Всі ці месиджі Андрія Садового збереглися і на сайті ЛМР. Тепер же, у переддень другого туру виборів міського голови Андрій Садовий робить вигляд що йде на конфлікт із Зе-командою, заявляючи про нечинність у Львові «карантину вихідного дня».

comments powered by HyperComments