Попри можливий «святковий локдаун» в Україні, Львів готується до святкування Нового Року та Різдва

Середа, 2 грудня 2020, 16:42
За словами заступника міського голови із питань розвитку Андрія Москаленка, цього року Різдво у Львові буде відбуватись в адаптованому до карантинних норм форматі
Попри можливий «святковий локдаун» в Україні, Львів готується до святкування Нового Року та Різдва

Незважаючи на те, що у планах Уряду України є запровадження в державі локдауну на новорічні та різдв’яні свята, Львівська мерія готується до зустрічі новорічних і різдв’яних свят. Щоправда, святкування Різдва у Львові буде відбуватись в адаптованому до карантинних норм форматі. Про це розповів на сьогоднішньому брифінгу заступник міського голови Львова із питань розвитку Андрій Москаленко. За його словами, місто відмовиться цього року від проведення великих заходів, але новорічну ялинку, різдв’яну шопку і Дідуха буде встановлено.

«Львів готується до проведення Нового року та Різдва в особливих умовах. Цьогоріч вони вперше проводитимуться не так, як завжди. Вперше будуть здійснюватися особливі заходи безпеки через карантинні обмеження. Однак ми розуміємо, що цей різдвяний період має важливі традиції і їх буде збережено.

Ми вже завершуємо укладати угоду щодо головної ялинки Львова. Вона буде привезена з Дрогобицького району, села Опаки. Її висота – 18 метрів. Для її прикрашання буде використано освітлення за зразком минулого року. Розпочнуть її встановлювати 13 грудня, а засвічення традиційно відбудеться 18 грудня.

Наголошу, що місто відмовиться від проведення масштабних подій, як це було раніше, і закликаємо різноманітні організації також відмовитись від великих заходів. Натомість головний акцент буде на проведенні менших заходів, невеликих локаціях, які все одно дадуть змогу людям відчути дух Різдва. Мова йде про встановлення різдвяної шопки, Дідуха, тощо.

Різдво скасувати неможливо, тому ми робимо все можливе, що свята у Львові пройшли безпечно. Всі мають спільну відповідальність за цінність людського життя», – розповів Андрій Москаленко.

За словами Москаленка, наразі рішення про проведення у Львові традиційного різдвяного ярмарку виконком не приймав. Можливо, цьогоріч його й проведуть, проте у переформатованому варіанті.

Ковзанка на площі Ринок працювати згідно з карантинними обмеженнями: масковий режим, температурний скринінг, обмежена кількість людей. Зараз її завершують монтувати й впродовж тижня вона б мала почати працювати.

Зазначимо, що раніше мер Львова Андрій Садовий висловив думку, що запровадити локдаун на новорічні та різдв’яні свята у Львові не вдасться.

«Зараз йде мова про локдаун. Уряд іще не вирішив кінцево, як він буде виглядати, але він повинен бути індивідуальним і враховувати специфіку кожного регіону.

Наприклад, ми розуміємо, що Різдво відмінити неможна, адже у на св. цей час завжди особлива атмосфера у Львові. Дуже багато людей хочуть її побачити і це потрібно врахувати, тому що ніякі заборони діяти не будуть», – стверджує Садовий, розуміючи, вочевидь, що Зеленському не вистачить мужності на силове підтримання режиму жорсткого карантину.

Зазначимо, що раніше Садовий також виступав і проти режиму «карантину вихідного дня», запровадженого в листопаді Урядом. Більше того, Садовий навіть ініціював прийняття підконтрольним виконкомом Львівської міськради рішення, яке, ніби то створювало нормативну базу для роботи суб’єктів підприємницької діяльності у суботу та неділю на території міста Львова. Підконтрольна Садовому прес-служба Львівської міськради поширювала матеріали про роботу «Гарячої лінії» для підприємців, які вирішили працювати попри «карантин вихідного дня» та юридичну допомогу їм в разі візиту правоохоронців. Не дивлячись на ці піар-кроки, поліція Львівщини складала адмінпротоколи на підприємців, які попри урядову заборону працювали у суботу та неділю.

Цікаво те, що на початку пандемії, у березні-квітні 2020 року Андрій Садовий активно підтримував запровадження Урядом Шмигаля жорсткого карантину, у той час коли чисельність недужих на COVID-19 вимірювалася десятками на день. На початку квітня 2020 року Садовий називав карантин єдиними ліками від коронавірусу. Зараз, коли протягом доби в Україні фіксують понад 10000 нових випадків COVID-19, а помирає понад сотня «ковідних» пацієнтів, Садовий всіляко виступає проти посилення карантинних обмежень, які могли б зменшити навантаження на медичну систему держави. 

 

comments powered by HyperComments