Садовий ніяк не хоче визнати критичної ситуації із коронавірусом у Львові та на Львівщині

Вівторок, 25 серпня 2020, 14:21
Постійно повторюючи, що ситуація із коронавірусом є стабільною, Садовий схожий на шамана, який своїм камланням намагається заклинати коронавірус
Садовий ніяк не хоче визнати критичної ситуації із коронавірусом у Львові та на Львівщині

Є таке народне прислів’я – скільки б не повторював «Цукор, цукор, цукор..» у роті солодше не стане. Проте політтехнологи і політологи знають, що багато раз повторена неправда, особливо розтиражована ЗМІ, починає сприйматися як правда.

От і тепер, після того, як Львівщина переступила показник у 13 тисяч інфікованих коронавірусом, а Львів стрімко наближається до інфікування SARS-COV-2 1% міських мешканців, міський голова Львова Андрій Садовий і далі запевняє, що ситуація із захворюваністю на коронавірус у місті наразі залишається стабільною. Про це мер розповів у ефірі радіо «Львівська хвиля», а цей меседж традиційно розтиражувала прес-служба Львівської міської ради.

 «В нас захворів один керівник фракції, і на сьогодні є хворий один із заступників міського голови. В принципі по департаментах, всі очільники департаментів у формі, всі керівники управлінь у формі.

Є ще декілька працівників, які мають підозри на коронавірус, але чесно вам скажу, це є середньостатистичний показник по місту. Тут нічого особливого немає, тому що у міському управлінні працює дуже багато людей.

Просто депутати, у зв’язку із тим, що колега захворів, спереживались і попросили перенести засідання десь на початок вересня. Я з тим погодився. Я думаю, це мудро, тому що якщо є можливість не захворіти, то не треба хворіти, не треба проявляти героїзм. Наразі все гаразд, всі лікуються», – розповів Садовий про ситуацію із коронавірусом у Львівській міській раді.

«Я дивлюсь статистику по лікарнях. В принципі, є стабільна ситуація по захворюваності, нічого екстраординарного у нас по місту чи по області немає.

Фактично, цей шведський варіант, яким ми живемо останні місяці, показує свою правдивість, тому що місто має жити, обмеження мають бути. Я навіть дивлюсь, що ті заходи, які у нас були на День Прапора та День Незалежності, були достатньо інтелігентні. Люди були в масках», – продовжив далі міській очільник.

Як бачимо, мера Львова не турбує той факт, що на Львівщині (окрема статистика по місту Львову узагалі відсутня) відсоток «активних» пацієнтів із коронавірусом складає майже 70%, адже із понад 13 тисяч інфікованих коронавірусом наразі одужало менше 4-х тисяч мешканців Львівщини, а померло уже 364 особи.

Так само пана Садового не турбує, приміром, те, що Стрийська центральна міська лікарня прийняла на лікування уже 136 пацієнтів, при тому, що початкову планувалося, що сюди буде госпіталізовано лише 90 осіб. Аналогічна ситуація і з Стебницькою міською лікарнею – на початку планувалося, що сюди госпіталізують 60 пацієнтів із коронавірусом, а сьогодні зранку в цій лікарні перебуває 102 «ковідних» пацієнти.

В той самий час, коли комунальні лікарні Львова заповнені пацієнтами із «COVID-19» менш ніж на 40%, значна частина містян госпіталізується в обласні лікарні, що знаходяться у місті Львові. Так заступник головного лікаря Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Ігор Берник неодноразово писав про те, що левову частку пацієнтів із коронавірусом, госпіталізованих у ЛОІКЛ скадають саме мешканці міста Львова, який і є основним «генератором» недужих на COVID-19 у Львівській області.

Зауважимо, що не дивлячись на відпустку Ігор Берник провів аналіз захворюваності на COVID-19 у Львівській області і опублікував цей аналіз у вигляді діаграм на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук».

Діаграми, опубліковані заступником головного лікаря Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Ігорем Берником засвідчують, що починаючи із середини липня 2020 року йде поступове наростання кількості нових випадків інфікування на 100 тисяч мешканців Львівщини. Протягом останнього тижня – із 15.08 по 21.08 цей показник склав 45,8 інфікованих на 100 тисяч мешканців Львівщини, в той час, як у середині серпня становив 32,29 випадків на 100 тисяч населення.


Порівняно із позаминулим тижнем зросла кількість виявлених носіїв коронавірусу в розрахунку на 1000 проведених ПЛР тестів, хоча цей показник зараз значно менший, а ніж у середині червня. Це пов’язано, у першу чергу із збільшенням кількості ПЛР-досліджень.


На графіку, розрахованому Ігорем Бериником видно, що починаючи із першої декади липня кількість госпіталізованих постійно зростала від 444 випадків за 04.07 – 10.07 до 823 випадків із 08.08 по 14.08. Аналогічна картина із особами, яких скеровували на самоізоляцію. Аналогічно, від середини липня на Львівщині постійно зростає кількість пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні коронавірусної хвороби – 21.08. їх чисельність досягла 1326 чоловік (сьогодні уже 1403), в той час, як 17 липня на стаціонарному лікуванні перебувало 859 пацієнтів, тобто зростання більш ніж у півтора рази.


Отож, мова цифр і графіків, представлені Ігорем Берником повністю спростовує слова мера Львова Андрія Садового про «стабільну ситуацію із коронавірусом». Мер Львова, скажімо так, каже не зовсім правду. Але чого очікувати від політика, який напередодні президентських виборів 2019 року обіцяв, що більше не буде балотуватися на посаду мера Львова, а тепер знову вчетверте хоче стати мером?

Інфографіка - Ігор Берник, заступник головного лікарня Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні.

comments powered by HyperComments