Запрацювала нова платформа для вчених, які потерпають від війни

Вівторок, 9 травня 2023, 13:27
6 квітня команда науково-популярного медіа «Куншт» та українські науковці презентували двомовну веб-платформу Science at risk, яка покликана популяризувати експертизу українських вчених, знаходити міжнародні партнерства та розповідати історії науковців під час війни.
Запрацювала нова платформа для вчених, які потерпають від війни

Робота над Science at Risk ведеться у трьох основних напрямках: збереження науки у небезпеці, комунікація науки під час війни та її відновлення після війни. На першому етапі проєкту були створені аналітичні документи в межах кожного з напрямів, сформували базу даних пошкодженої інфраструктури та базу українських експертів. Також у рамках комунікації зібрали 10 репортажів.

На другий етап проєкту, який триватиме протягом 2023 року, ми вже зібрали команду з 30 науковців і науковиць. Вони працюватимуть протягом восьми місяців у окреслених вище напрямках. Результатом їхньої роботи мають стати дев'ять аналітичних документів, розвиток уже сформованих баз даних та інформування зацікавлених сторін.

На події у ролі спікерів були присутні: голова зв’язків з громадськістю Посольства США в Україні Джеффрі Енісман, віце-президент Alfred P. Sloan Foundation Дорон Вебер, старша віцепрезидентка й голова напрямку філантропії Інституту міжнародної освіти Ніна Сміт, та гендиректор директорату науки та інновацій Міністерства освіти й науки України Ігор Таранов. Спікери розповіли, чому підтримали проєкт та, що він може надати українській і міжнародній науковим спільнотам.

У дискусії «Яку роль відіграє наука у відновленні України» брали участь виконавча директорка Національного Фонду досліджень України Ольга Полоцька, заступник директора Фонду розвитку інновацій Ігор Маркевич та радник-уповноважена Президента з питань Фонду Президента з підтримки освіти, науки та спорту Ольга Будник. Детальніше — у пост-релізі.

«Цей проєкт є надзвичайно актуальним в умовах російської агресії, адже допоможе об’єднати можливості наукової спільноти в Україні, що дуже важливо для суспільства, економіки та відносин між США та Україною. Цей проєкт підтримує реформи в науці та освіті. Крім цього, допоможе світу більше знати про українських вчених. Він протидіє дезінформації та брехні агресора. Я впевнений, що ця робота підтримує наближення перемоги України», — розповів Джеффрі Енісман.

Ніна Сміт зазначила: «Наука — саме те, що допомагає людству прогресувати. Якщо ви рятуєте науковців, то ви рятуєте життя, створюєте кращі умови для вашої країни та вашої родини. Більше ніж 100 років тому ми в Інституті міжнародної освіти у рамках Scholar Rescue Fund допомогли понад шестистам студентам та науковцям врятуватися від більшовицької революції та сталінізму, знайти безпеку в Європі. Вони змогли продовжити свою діяльність. Згодом нашому інституту довелося рятувати ще 300 науковців від нацизму. Ці науковці не лише продовжили свою діяльність, але й змінили світ навколо себе. Наприклад, робота одного науковця, який отримав Нобелівську премію з фізики, призвела до побудови МРТ».

Проєкт здійснюється за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні, Alfred P. Sloan Foundation та за сприяння Міністерства освіти та науки України й Національного фонду досліджень. Усі результати будуть представлені двома мовами: українська та англійська.

Куншт — науково-популярне медіа та платформа для створення проєктів про науку та технології. Команда Куншт щороку готує програми про науку на книжкових ярмарках та фестивалях. Куншт створює науково-популярні подкасти, виставки, події та мультимедійні проєкти.

comments powered by HyperComments