13:04
Після 1991 року Харківська обласна організація КПУ брала активну участь в усіх виборах – місцевих, парламентських, президентських. І завжди вона отримувала результат, який дозволяв їй мати власні фракції в обласній та районних радах, в Харківській міськраді, в інших міських та селищних радах. На сьогодні КПУ має в облраді 9 депутатських мандатів (із 150-ти), а у Харківській міськраді – 5 (зі 100-та).
12:27
Якщо новим законом про місцеві вибори право висунення кандидатів надаватиметься виключно територіальним парторганізаціям, зареєстрованим не менше як за 365 днів до виборів, то це певною мірою може звузити формат участі облорганізації „Фронту змін” у місцевих виборах. Бо не в усіх населених пунктах є зареєстровані парторганізації. Хоча з іншого боку, для обласної парторганізації буде достатньо й участі у виборах до обласної, районних, міських, селищних рад.
12:11
Звісно, що очолювана Сергієм Тігіпком партія „Сильна Україна” може втратити можливість участі у місцевих виборах у значній частині адміністративно-територіальних одиниць, якщо в новому законі про місцеві вибори міститиметься норма, що право висунення кандидатів матимуть лише територіальні осередки, зареєстровані не менше як за 365 днів до виборів. Однак і без цієї норми позиції „Сильної України” в контексті місцевих виборів на Харківщині є доволі неоднозначними.
16:24
В останні тижні жваво обговорюються особливості очікуваного нового закону про місцеві вибори в Україні ті можливі смисли, які криються за цими виборами. Очікується, що існуюча пропорційна система виборів до місцевих рад буде замінена на мажоритарну. Незалежно від того провідні політичні сили області збережуть свій вплив на кандидатів під час їх висування, якщо закон передбачатиме висування кандидатів в депутати по мажоритарних округах лише від партій. Також цілком ймовірним стає скасування норми, яка дозволяє блокам політичних партій бути суб’єктами виборчого процесу на місцевому рівні.