Україна очікує ще одного вибуху на Чорнобильській атомній електростанції

Жанна Титаренко  |  Четвер, 1 липня 2010, 17:30
30 червня у черговому випуску радіопередачі "20 хвилин з Володимиром Яворівським" йшла мова про чорнобильську катастрофу та її наслідки. Виявляється, що на Україну чекає вибух набагато потужніший за попередній, що стався 26 квітня 1986 року. Ця інформація не є якоюсь страшилкою чи частиною програми залякування населення, а є тим фактом, що просто замовчується.
Україна очікує ще одного вибуху на Чорнобильській атомній електростанції

Володимир Яворівський у своїй програмі намагався якомога точніше і детальніше пояснити ті процеси, що відбуваються на чорнобильській атомній електростанції після вибуху. Адже всі ті речовини, які були викинуті вибухом у повітря активно вступають в реакцію з навколишнім середовищем, утворюючи нові, невідомі людству сполуки. Але це є лише малесенькою проблемою в порівнянні з тим, що відбувається з тими радіоактивними залишками, які захоронені під невеликим накриттям.  

За словами Володимира Яворівського, накриття під яким знаходяться небезпечні радіоактивні речовини пошкоджено. Елементи добре взаємодіють з навколишнім середовищем. Крім того, відбуваються процеси дифузії, тобто важчі елементи осідають вниз, а легші підіймаються вгору. За науковими підрахунками і прогнозами вся ця маса готується до нового потужного вибуху, від якого постраждає не лише Україна, а й значна частина Європи.

Уряд України виділяє кошти на спорудження ще одного накриття. Але хто і як буде підраховувати скільки туди потрібно цементу, піску, заліза тощо? Звісно, що на цій операції можна відмити чимало грошей. Та справа не лише в цьому. Адже ще одне накриття не врятує нас від вибуху. Воно просто уповільнить процеси, залишивши всі ці проблеми нащадкам. Але чим більше буде уповільнено вибух у часі, тим потужнішу силу він матиме.

Вирішувати ці проблеми складно, оскільки мова йде про нейтралізацію і знешкодження радіоактивних відходів. Деякі українські вчені пропонували теорії прискореного розпаду і розкладу радіоактивних елементів, що є достатньо перспективними у вирішенні даної проблеми, але держава не підтримує їх і не фінансує ці наукові розробки і проекти.  

Володимир Яворівський неодноразово наголошував на тому, що вся ця інформація добре замовчується і приховується від населення. Також, автор радіопередачі обіцяв продовжити цю тему у наступному випуску програми.  

 

comments powered by HyperComments