Компанія «Богдан Моторс» у 2020 році зазнала збитків на понад 3 мільярди гривень

Неділя, 28 березня 2021, 15:25
Компанія виготовляє автобуси і тролейбуси під брендом «Богдан», а також збирає вантажівки і легковики
Компанія «Богдан Моторс» у 2020 році зазнала збитків на понад 3 мільярди гривень

АТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс», яка належить колишньому заступнику секретаря РНБО Олегу Гладковському (Свинарчуку) за результатами господарської діяльності у 2020 році за попередніми даними отримала збитки у сумі 3 мільярди 383,5 мільйонів гривень. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Згідно з опублікованою в системі розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку порядку загальних зборів акціонерів компанії 27 квітня, непокритий збиток «Богдан Моторс» на початок поточного року склав 9 млрд 192 млн грн (роком раніше - 5 млрд 809 млн грн)», – повідомляє інформаційне агентство. Поточні зобов’язання компанії «Богдан Моторс» за минулий рік зросли на 47% - до 9 мільярдів 182 мільйонів гривень. Про довгострокові фінансові зобов’язання не повідомляється.

Сумарна дебіторська заборгованість «Богдан Моторс» за рік скоротилася більш ніж удвічі – до 167,74 млн грн, активи в цілому зменшилися на 29% – до 1 млрд 087 млн грн. Власний капітал АТ «АК «Богдан Моторс» станом на 1 січня 2021 року склав «мінус» 8 млрд. 195 млн. грн., статутний капітал – 1 млрд. 101 млн. грн.

Зазначимо, що АТ «АК «Богдан Моторс» наразі є найбільшим в Україні виробником тролейбусів із власним виробництвом кузовів. Це підприємство виготовило кілька сотень тролейбусів на ДП «Автоскладальний завод № 1» у місті Луцьку, в той час як його конкуренти – «Концерн «Електрон» у Львові та корпорація «Еталон» у Чернігові виготовили менше сотні тролейбусів. На заводі у Луцьку «Богдан Моторс» виготовляє також автобуси різних моделей. У 2020-21 роках «Богдан Моторс» виконує контракти із постачання тролейбусів у низку міст України – Луцьк, Полтаву, Суми та Харків. Ці контракти фінансуються за кошти кредитів Європейського банку реконструкції і розвитку та Європейського інвестиційного банку. Також «Богдан Моторс» бере участь у тендері на постачання 100 нових автобусів для Львова.

Окрім автоскладального заводу в Луцьку, АТ «АК «Богдан Моторс» має виробничі потужності в Черкасах – тут можуть збирати легкові авто та вантажівки, але наразі цей завод не працює.

Зазначимо, що 2019 рік АТ «АК «Богдан Моторс» завершило із чистим прибутком в понад 600 млн. грн.

comments powered by HyperComments