Довибори у ВРУ на 87-му: кандидати заявляють про нечесні вибори

Вівторок, 30 березня 2021, 21:41
Свою роботу окружна виборча комісія у Надвірній впродовж 30-го березня призупиняла декілька разів.
Довибори у ВРУ на 87-му: кандидати заявляють про нечесні вибори

Зокрема, через ймовірне замінування приміщення ОВК, повідомлення про яке надійшло близько другої години ночі. Інформація виявилася неправдивою. Поліцейські повністю обстежили всю територію та об’єкт і жодних вибухонебезпечних та підозрілих предметів не виявили.

До того голова ОВК Руслан Кашніков сказав членам комісії, що почуває себе погано і покинув засідання. «Після того передзвонив і повідомив, що в нього температура 38,3. Йому сказали, що потрібно здати тест ПЛР. Сьогодні його і системного адміністратора, який разом з ним перебував у кімнаті в готелі, запросили в поліклініку. Подальших результатів я не знаю», — розповів «Суспільному» член ОВК Ярослав Михалків.

О шостій годині, за його словами, члени комісії вирішили зробити перерву у засіданні, яке повинні були відновити о 12-й. Проте цього так і не сталося — 9 із 18 членів комісії не з’явилися та на телефонні дзвінки не відповідали.

Такі дії окремих членів ОВК кандидат в народні депутати від партії «За майбутнє» Олександр Шевченко називає навмисними: «Конкретно партія «Слуга народу» хоче зірвати вибори, і тому в останній день, фактично перед самими довиборами, було змінено дуже багато представників чи членів ОВК для того, щоб отримати більшість і відповідно фальсифікувати вибори».

Ще один кандидат у народні депутати свободівець Руслан Кошулинський розповів, що під час самої кампанії відбувався підкуп виборців, і в день голосування це було зафіксовано: «У моєму селі до тещі прийшли й принесли продовольчі набори – і таке навіть було, враховуючи, що в нас різні прізвища. Враховуючи навіть це, можна говорити, що вибори нечесні. І люди, які посідають перші місця, вважають себе переможцями, знають де, хто, на яких дільницях скуповував голоси. Зараз іде кусання, таке жорстке кусання між ними, розуміючи, що 500 гривень – серйозна доплата. Зараз іде боротьба».

Кандидат вважає, що на п’яти великих дільницях можна буде отримати результат, який не відповідає волевиявленню. ЦВК може отримати інструмент, за яким можна не визнати ці вибори такими, щоі відбулися.

«Відверто можу сказати, що ці вибори нечесні. І вибори є викуплені, скуплені голоси. Як це буде відбуватися, яким чином можна цьому протидіяти – винятково це є на плечах ЦВК. І перерахунок голосів ОВК, що вони зараз і проводять», — заявив Руслан Кошулинський.

Під окружною виборчою комісією спостерігаються натовпи людей. Частина з них – члени дільничних виборчих комісій. Вони приїхали, аби здати протоколи, але це не вдається.

Нагадаємо, голосування відбулося 28 березня. Результати мають оголосити до 12 квітня включно. ЦВК заявляла про низьку явку — до дільниць в 87 окрузі прийшли 35% виборців, а в 50 окрузі — завменшки 21%. За даними ЦВК, кандидат від «Слуги народу» — стронгмен Василь Вірастюк лідирує у окрузі №87. Його найближчий опонент — висуванець ВО «Свобода» та колишній заступник глави Верховної Ради Руслан Кошулинський трохи зменшив відрив від нього.

В Офісі поставили завдання забезпечити перемогу Вірастюка.

У партії «Європейська Солідарність» прокоментували попередні результати виборів у 87-му виборчому окрузі. Прес-служба «ЄС» зазначила, що партія показала «готовність до справжнього об’єднання патріотичних проукраїнських сил заради країни».

comments powered by HyperComments