Формула Роттердам+ в Україні - це фікція, - Міністр енергетики

Четвер, 16 лютого 2017, 21:41
На сьогоднішній день ціна на вугілля, яка йде і на антрацитову групу, і на вугілля, яке видобувається на території України, становить 1,73 тис. грн.
Формула Роттердам+ в Україні - це фікція, - Міністр енергетики

В той же час, ціна "Роттердам+" на сьогоднішній день - 3,1 тис. грн.

Про це повідомив у середу, 15 лютого, на позачерговому засіданні міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

Відповідаючи на питання міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, чи діє в Україні тариф "Роттердам+", Насалик сказав, що не діє.

Міністр додав, що "Роттердам+" був створений як фікція.

Аваков уточнив, на скільки повинні будуть піднятися тарифи на електроенергію, якщо цей тариф буде застосований, і Україна буде завозити вугілля через ПАР або Австралію за ціною 3100.

"Я не можу сказати, тому що це розраховує НКРЕ, але баланс, який формує Міністерство енергетики, ціна тоді виросте в середньому на 20-25%", - припустив Насалик.

У той же час, секретар Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони, народний депутат від БПП Іван Вінник бачить у енергетичній блокаді Донбасу дві складові: політичну та економічну. На його думку, остання полягає у тому, що діюча вже більше півроку в Україні схема "Роттердам+" передбачає можливість української теплогенерації закуповувати вугілля з будь-яких джерел з-за кордону тощо.

"Тобто, де факто, тариф який розрахований по формулі, він включає вугілля імпортних складових. Воно сьогодні є суттєво дорожчим, аніж те яке завозиться з тимчасово неконтрольованих територій. Але у тарифі враховані інші імпортні складові. Тому виникає резонне і логічне питання: чому в зв'язку із блокуванням сьогодні, в Україні на теплогенеруючих станціях не виявилося належної кількості запасів імпортного вугілля?" – каже Вінник.

Нагадаємо, 15 лютого уряд ухвалив рішення про надзвичайні заходи в енергетиці. Рішення було прийнято на фоні блокади активістами на залізниці поставок вугілля з Донбасу.

До речі, Президент Петро Порошенко сьогодні скликав засідання РНБО де було розглянуто питання про невідкладні заходи щодо нейтралізації загрози енергетичній безпеці України.

"Будемо приймати додаткові рішення щодо диверсифікації джерел постачання енергетичного вугілля, не забуваючи при цьому, що вугілля, яке видобувається на окупованих територіях, теж є українським і повинно займати свою частку в енергетичному балансі країни", – заявив Порошенко.

З самого ж початку засідання РНБО голова держави привітав той факт, що вже розробляються проекти модернізації генеруючих потужностей, які використовують антрацитове вугілля, та переведення їх на використання вугілля газової групи.

“Мова йде про суттєве збільшення коефіцієнту корисної дії і забезпечення, щоб вони працювали на будь-яких видах пального. Незважаючи на те, що на це потрібно 2-3 роки, ця робота має розпочатися негайно і вже”, — сказав Президент.

Також під час засідання РНБО Петро Порошенко повідомив про свої домовленості з польськими та китайськими партнерами щодо модернізації українських енергогенеруючих компаній.

“Ми про це говорили з моїми польськими колегами щодо можливості залучення кредитних ресурсів і під час моєї нещодавньої зустрічі з Президентом Китаю Сі Цзіньпіном, щоб переорієнтувати китайське кредитування. Для цього є усі необхідні позиції”, — зазначив Президент України.

Нагадаємо, напередодні Львівська облрада звернулася до Президента України щодо посилення контролю за торговими шляхами в окуповані райони Донбасу, в тому числі, і залізничного сполучення.

comments powered by HyperComments