Простіше розрізати рельсу на Донбасі, аніж "навести лад" із сміттям у Львові – нардеп від БПП

Володимир Діденко  |  Четвер, 16 лютого 2017, 20:03
Участь партії Андрія Садового у блокаді на Донбасі обумовлена виключно питанням майбутнього "Самопомочі", яке було суттєво зіпсоване її політичною імпотенцією.
Простіше розрізати рельсу на Донбасі, аніж "навести лад" із сміттям у Львові – нардеп від БПП

Про це у повідомив секретар Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони, народний депутат від БПП Іван Вінник.

"Самопоміч" у цьому русі турбує єдиний мотив – це політичне майбутнє фракції, репутація та рейтинги якої зазнали падіння через історію зі "сміттям". Адже вони не можуть самовизначитися в українському політикумі: куди вони ідуть? З ким? Як виконують свою програму? Що взагалі значить назва їх партії "Самопоміч"? –припустив він.

"А ще, ситуація була додатково підмочена сміттєвим питанням. Адже логічно, що у населення України виникає питання: якщо почесний керівник Садовий, і водночас мер міста Львів, яке сьогодні має надпрофіцитний бюджет, і коштів же вистачає на що завгодно! Як він не може вирішити банальне питання із вивезенням та переробкою сміття вже впродовж стількох років перебування на посаді... То яким чином політсила, яка ним очолюється, може брати на себе відповідальність керувати будь-чим в країні?", – задає риторичне питання депутат.

Вінник припустив, у "Самопомочі" розуміють, яких новин сьогодні потребує соціальна спільнота та яка саме інформація наблизить та додасть рейтингів політсилі. Саме тому, простіше взяти участь у блокаді на Донбасі, аніж "навести лад" із сміттям у Львові, повідомив він. 

"У нас народ набагато краще реагує на якісь критично погані речі, аніж критично позитивні. Якби Садовий, припустимо, вирішив питання зі сміттям, і потім зробив би собі якийсь прес-реліз, тощо, - то ніхто б із журналістської та соціальної спільноти не почав би поширювати цю новину. А от щось підірвати, заблокувати, розрізати рельсу – це гарно іде сьогодні. Критика і погані новини набагато швидше поширюються, ніж позитивні та гарні. Всі політичні ток-шоу будуються на критиці, народ їх дивитися і всім цікаво на це дивитись. Мені це нагадує байку Крилова: "Наверно, моська так сильна, что так лает на слона", - каже Іван Вінник.

Секретар Комітету ВРУ бачить у енергетичній блокаді Донбасу дві складові: політичну та економічну. Остання, зокрема, полягає у тому, що вже більше півроку в Украніні діє так звана схема "Роттердам+", яка передбачає можливість української теплогенерації закуповувати вугілля з будь-яких джерел з-за кордону тощо. Тобто, де факто, тариф який розрахований по формулі, він включає вугілля імпортних складових. Воно сьогодні є суттєво дорожчим, аніж те яке завозиться з тимчасово неконтрольованих територій. Але у тарифі враховані інші імпортні складові. Тому виникає резонне і логічне питання: чому в зв'язку із блокуванням сьогодні, в Україні на теплогенеруючих станціях не виявилося належної кількості запасів імпортного вугілля:", - повідомив Вінник.

Нагадаємо, 15 лютого уряд ухвалив рішення про надзвичайні заходи в енергетиці. Рішення було прийнято на фоні блокади активістами на залізниці поставок вугілля з Донбасу.

У той же час, Президент Петро Порошенко сьогодні заявив, що скликає засідання РНБО де буде розглянуто питання про невідкладні заходи щодо нейтралізації загрози енергетичній безпеці України.

"Будемо приймати додаткові рішення щодо диверсифікації джерел постачання енергетичного вугілля, не забуваючи при цьому, що вугілля, яке видобувається на окупованих територіях, теж є українським і повинно займати свою частку в енергетичному балансі країни", – заявив Порошенко.

З самого ж початку засідання РНБО голова держави привітав той факт, що вже розробляються проекти модернізації генеруючих потужностей, які використовують антрацитове вугілля, та переведення їх на використання вугілля газової групи.

“Мова йде про суттєве збільшення коефіцієнту корисної дії і забезпечення, щоб вони працювали на будь-яких видах пального. Незважаючи на те, що на це потрібно 2-3 роки, ця робота має розпочатися негайно і вже”, — сказав Президент.

Також під час засідання РНБО Петро Порошенко повідомив про свої домовленості з польськими та китайськими партнерами щодо модернізації українських енергогенеруючих компаній.

“Ми про це говорили з моїми польськими колегами щодо можливості залучення кредитних ресурсів і під час моєї нещодавньої зустрічі з Президентом Китаю Сі Цзіньпіном, щоб переорієнтувати китайське кредитування. Для цього є усі необхідні позиції”, — зазначив Президент України.

Нагадаємо, напередодні Львівська облрада звернулася до Президента України щодо посилення контролю за торговими шляхами в окуповані райони Донбасу, в тому числі, і залізничного сполучення.

 

comments powered by HyperComments