На дорогий ремонт вулиць у Львові у Садового гроші є, а на засоби захисту від коронавірусу для шкіл та садочків – немає

Четвер, 3 вересня 2020, 11:01
У Андрія Садового вирішили жебрати гроші на засоби захисту для шкіл та садочків Львова із державного Фонду боротьби з COVID-19, в той же час понад 100 мільйонів на ремонт вулиці Пекарської у ЛМР знайшли
На дорогий ремонт вулиць у Львові у Садового гроші є, а на засоби захисту від коронавірусу для шкіл та садочків – немає

Андрій Садовий вкотре вирішив перекласти захист містян від COVID-19 на чужі плечі – замість закупівлі засобів захисту від коронавірусу для міських шкіл і садків, лідер «Самопомочі» вирішив жебрати гроші на ці потреби із державного Фонду боротьби з COVID-19. Прес-служба Львівської міської ради повідомила, що міський голова Львова Андрій Садовий скерував листи на ім’я Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля та т. о. о. Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлету з проханням виділити з державного Фонду боротьби з COVID-19 кошти в сумі 21 млн грн на закупівлю засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих засобів для закладів освіти Львова. Зауважимо, що в той же час мерія на чолі із Андрієм Садовим продовжує вкладати величезні кошти у ремонти вулиць і доріг – лише ремонт вулиці Пекарської обійдеться у понад 100 мільйонів гривень, а ремонт вулиці Бандери – понад 200 мільйонів гривень.

«Для організації безпеки працівників, учнів та вихованців закладів освіти м. Львова, з міського бюджету було додатково виділено кошти в сумі 15033,100 тис. грн. Однак, провівши розрахунки на вересень-грудень 2020 року для закупівлі дезінфікуючих засобів та засобів індивідуального захисту, закладам освіти м. Львова необхідно додатково 21897,100 тис. грн», – йдеться у листі. Ці кошти необхідні для профілактичної дезінфекції робочих зон у навчальних закладах, забезпечення педагогів засобами індивідуального захисту (медична маска, рукавиці, тощо), закупівлі рідких миючих засобів, одноразових паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів, тощо.

«Наголосимо, що місто Львів ще не отримало жодних коштів з державного Фонду боротьби з COVID-19, який був створений для фінансування додаткових видатків на охорону здоров’я та соціальних видатків, безпосередньо пов’язаних із епідемією коронавірусу», – йдеться у повідомленні прес-служби Львівської міської ради.

Зауважимо, що наразі Садовий достатньо вдало перекладає питання, пов’язані із боротьбою із COVID-19 на чужі плечі. Для прикладу, задля гарної офіційної статистики наповненість місць для «ковідних» пацієнтів у комунальних міських лікарнях Львова не перевищує 35 – 40%, в той же час обласні лікарні просто таки забиті пацієнтами із міста Львова, де проживає біля 30% населення міста Львова. Так заступник головного лікарня Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Ігор Берник на своїй сторінці у Фейсбуку повідомляв, що 5 серпня 2020 року із 203 пацієнтів із COVID-19 чи підозрою на це захворювання 114 були мешканцями міста Львова (56,15%), а лише 89 – мешканцям районів та міст Львівської області (43,85%). Така ситуація призвела до перевантаження пацієнтами лікарень у Стебнику та Стрию.

Відмітимо, що суму в 22 мільйони гривень, необхідні для закупівлі засобів захисту для шкіл та садочків міста можна було б запросто зняти із фінансування інфраструктурних та транспортних проектів, адже реконструкція вулиці Пекарської у Львові обійдеться у понад 100 мільйонів гривень, а реконструкція вулиці Бандери – понад 200 мільйонів. Але, як видається, фінансові інтереси і прибутки дорожньо-будівельних компаній для Садового важливіші, а ніж життя та здоров’я вихованців садочків, учнів шкіл та педагогів. Зауважимо також, що у Садового погодилися закуповувати трамвайні вагони по 2,08 млн. євро, на які не вистачило коштів кредиту ЄІБ і 8,8 мільйонів євро буде дофінансовувати міський бюджет. Цинізм в тому, що обласним лікарням, які лікують найбільш важких хворих на COVID-19 в цей час не вистачає коштів на кисень та медикаменти.

comments powered by HyperComments