На Львівщині у суботу коронавірус виявили у кожного п’ятого із 546 протестованих

Неділя, 19 липня 2020, 09:42
Як не дивно, зробили мало тестів, а залишок проб в холодильнику за суботу зменшився із 884 до 366
На Львівщині у суботу коронавірус виявили у кожного п’ятого із 546 протестованих

Традиційно, на вихідні на Львівщині істотно зменшується кількість проведених тестувань на виявлення коронавірусу. Як повідомила керівниця міського штабу із протидії коронавірусу, заступниця міського голови Львова Галина Слічна, протягом суботи 17 липня 2020 року лабораторії області провели лише 546 тестів методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР). Кожен п’ятий тест виявився позитивним – в суботу зафіксовано 109 нових випадків інфікування коронавірусом, із них 67 нововиявлених інфікованих – це мешканці міста Львова. Про це повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Що ж до черги на ПЛР-тестування, то вона, дивним чином, вчора скоронтидася – якщо суботу зранку залишок проб в холодильнику складав 884 проби, то в неділю зранку залишок проб в холодильнику, за словами Слічної, складав тільки 366 одиниць. Отож, черга скоротилася на 518 проб. В той же час видається дивним, що у суботу лабораторії отримали лише 28 нових проб.

Таким чином, станом на ранок 19 липня 2020 року на Львівщині від початку епідемії інфікувалося коронавірусом уже 8000 осіб, тобто кожен 313 мешканець регіону. Від початку епідемії офіційно зафіксовано 1424 лабораторно підтверджені випадки одужання від коронавірусу (17,8% від загальної кількості інфікованих). Протягом минулої доби лабораторно зафіксовано аж 98 випадків одужання від коронавірусу – це найбільша кількість одужалих за останній час на Львівщині. Нажаль, коронавірус на Львівщині уже забрав життя 208 осіб, в тому числі протягом доби суботи померло іще 4 людини. Отож, смертність на Львівщині від коронавірусу і пов’язаних із ним ускладнень складає 2,6%. Кількість «активних» пацієнтів із діагностованим коронавірусом на Львівщині складає 6368 осіб, тобто 79,6% від усіх інфікованих.

Для порівняння: із початку епідемії COVID-19 в Україні зафіксовано уже 58842 випадки інфікування коронавірусом SARS-COV-2 (+ 731 за минулу добу), одужало від коронавірусу уже 30879 (+ 354 за минулу добу) українці. Нажаль, коронавірусна хвороба уже забрала життя 1485 українців, в тому числі 8 людей померло у суботу, 18 липня 2020 року. Таким чином, в Україні уже одужало 52,48% від загальної кількості інфікованих, рівень смертності – 2,524%. Кількість «активних» пацієнтів із коронавірусом – 26478 осіб, тобто майже 45% від загальної кількості інфікованих.

Отож, на Львівщину, де проживає біля 6% від загальної чисельності населення України, припадає 13,6% усіх інфікованих коронавірусом українців, 14% всіх летальних випадків від коронавірусу, лише 4,61% від усіх одужалих від коронавірусу і 24,05% від усіх активних «ковідних» пацієнтів в Україні. Якщо брати дані за минулу добу, то на Львівщині зафіксовано майже 15% від усіх нових випадків інфікування коронавірусом SARS-COV-2, половина усіх летальних випадків, пов’язаних із коронавірусом. Щоправда, за вчорашніми даними достатньо високий відсоток одужалих – 27,68% від загальної кількості зафіксованих вчора випадків одужання від коронавірусу в Україні.

Наведені вище цифри говорять про одразу кілька речей. По-перше – на Львівщині йде активний процес інфікування населення коронавірусом, хоча у більшості регіонів України епідемічний процес вщухає. По-друге – на Львівщині існують значні проблеми із ПЛР-тестуванням – державні лабораторії не справляються із потоком первинних проб від пацієнтів, які звертаються із підозрою на коронавірус. Відповідно проби від пацієнтів, які одужують, мають значно нижчий пріоритет. Отож, велика кількість «активних» пацієнтів із коронавірусом на Львівщині – це не наслідок інфікування мешканців регіону якимось особливо агресивним штамом коронавірусу, а наслідок «провалу» у ПЛР-тестуванні мешканців області.

Зазначимо, що ,Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов вчора анонсував кадрові рішення у медичній сфері на Львівщині, адже майже місяць тому Міністр відвідав Львівщину в той момент, коли регіон накрило «коронавірусне цунамі», проте ситуація із того моменту практично не змінилася. Більше того, влада як Львівської області, так і міста Львова пішла на послаблення карантину, які не були обґрунтовані покращенням епідемічної ситуації в регіоні. Особливо дивним в цьому плані виглядає рішення Львівської міської комісії з ТЕБ та НС про дозвіл на роботу закладів культури, в тому числі театрів і кінотеатрів, тобто тих місць, де відбувається скупчення людей у закритому темному приміщенні. Якщо відсутній нормальний контроль «маскового» режиму в громадському транспорті, то годі очікувати, що хтось буде перевіряти наявність і правильність одягання масок в напівтемному залі кінотеатру. Особливим лобістом відкриття театрів та кінотеатрів у Львові був заступник міського голови Львова із питань розвитку Андрій Москаленко.

Наприкінці подаємо дані про кількість осіб, шпиталізованих із приводу короно вірусу у лікарні міста Львова. Отож, в Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні перебуває 170 пацієнтів (вчора було 164), у 1-й міській клінічній лікарні міста Львова – 51 пацієнт (вчора було 47), у 8-й МКЛ – 49 пацієнтів (вчора було 45), у лікарні швидкої медичної допомоги – 83 пацієнти (вчора було 79).

comments powered by HyperComments