БПП отримав двох голів ОТГ, Громадянська позиція – більшість мандатів в Кам’янка-Бузькій раді

Вікторія Христич  |  Понеділок, 25 грудня 2017, 12:26
В ТВК майже підрахували результати перших виборів у двох об’єднано-територіальних громадах Львівщини – Кам’янка-Бузькій та Мурованській, що відбулися у неділю, 24 грудня.
БПП отримав двох голів ОТГ, Громадянська позиція – більшість мандатів в Кам’янка-Бузькій раді

В обох новостворених громадах посаду голови зайняли кандидати, яких підтримувала партія влади.

Як повідомив «Варті» консультант з правових питань Офісу реформ у Львівському регіональному відділенні Асоціації міст України Віталій Корецький, перемогу на виборах у Кам’янка-Бузькій ОТГ, що є другою після Жовтанецької ОТГ у Кам’янка-Бузькому районі, за попередніми підрахунками одержав діючий міський голова Олег Омелян. Останній, як вже повідомляла «Варта», балотувався за підтримки БПП «Солідарність».

У Мурованській ОТГ переміг сільський голова Сороки-Львівської сільської ради Зіновій Петрух, який був висунутий також від БПП «Солідарність». За словами пана Корецького, свої голоси йому віддали 98% виборців.

Мурованська ОТГ у Пустомитівському районі стала вже четвертою – після Давидівської, Підберізцівської, Солонківської та Щирецької.

Інформацію про склад майбутньої Ради ОТГ «Варта» опублікує трохи згодом.

Втім щодо складу Кам’янка-Бузької ради, загальна ситуація вже зрозуміла. За інформацією «Варти», найбільшу кількість голосів виборців (16,19%) і, відповідно, 6 депутатських мандатів отримала політична партія «Громадянська позиція». На другому місці – «Самопоміч» з 14% та 5 депутатами, на третьому – БПП «Солідарність» з 12% та 4 депутатами, на четвертому – «Батьківщина» з 10% та 4 депутатами. П'ятивідсотковий бар’єр також подолали ще 4 партії – «Республіканська Платформа» (6,3%) - 2 мандата, УкрОП (5,92%) - також 2, «Народний Рух» (5,32%) - 2 та Радикальна Партія (5.05%) з 1 мандатом. Трохи не дотягнули до нього «Народний Контроль» (4,77%), «Наш Край» (4,51%), «Сила Людей» (4,16%). Менше 3% голосів зібрали Аграрна Партія, Свобода, Рух Нових Сил, Галицька Партія та Народний Фронт.

Нагадаємо, нещодавно в Кам’янка-Бузькій ОТГ відбулась суперечка через межі виборчих округів. Як повідомляла «Варта», мешканець Кам'янки-Бузької звернувся з позовом до адмінсуду. Він стверджував, що утворені місцевою виборчою комісією округи суттєво відрізняються за кількістю виборців. Відхилення становили до 35% при допустимому показнику 15%. Під час засідання суду з’ясувалося, що більше округів утворили по селах, де зареєстровано менше виборців, а по містах, де кількість виборців є більшою, комісія навпаки створила менше округів.

Судді погодилися, що постанова виборчої комісії «створює нерівні умови для виборців та потенційних кандидатів у цих виборчих округах». Відтак вирішили задовольнити позов, скасувавши постанову Кам'янка-Бузької міської виборчої комісії.

Однак, після того, як кількість виборів в новостворених округах була збалансована, 30 листопада Львівський окружний адміністративний суд своєю постановою у справі #813/4360/17 за позовом Віктора Паласа до Кам'янка-Бузької міської виборчої комісії знову скасував постанову останньої "Про утворення територіальних виборчих округів, встановлення їх меж та нумерації" від 24.11.2017 р. Місцеві спостерігачі побачили за цим позовом "вуха" заможної родини місцевих фермерів Андрія та Романа Антонюків,

Відповідно, Кам'янка-Бузька ТВК оскаржила рішення Львівського адмінсуду щодо відміни перших виборів в ОТГ. 4 грудня в  Кам'янка-Бузькій ОТГ наразі було відновлено виборчий процес. Проте желдецький виборець Віктор Палас, який був ініціатором відміни виборів в Кам'янка-Бузькій ОТГ. звернуся в Нацполіцію і повідомив, що йому "загрожують".  

Усього на Львівщині утворено уже 35 об’єднаних територіальних громад. Найвищий рівень фінансової спроможності з-поміж ОТГ Львівщини мають Тростянецька, Мостиська та Новокалинівська громади.

comments powered by HyperComments