Кам'янка-Бузька на Львівщині створила цікавий прецедент для зриву місцевих виборів в Україні

Володимир Діденко  |  Субота, 2 грудня 2017, 12:18
У Львівській області виникла реальна загроза зриву виборів в одній із двух ОТГ, які б мали відбутися 24 грудня.
Кам'янка-Бузька на Львівщині створила цікавий прецедент для зриву місцевих виборів в Україні

30 листопада Львівський окружний адміністративний суд своєю постановою у справі #813/4360/17 за позовом Паласа Віктора Григоровича до Кам'янка-Бузької міської виборчої комісії скасував постанову останньої "Про утворення територіальних виборчих округів, встановлення їх меж та нумерації" від 24.11.2017 р.

Тим самим суд створив юридичну колізію і певний прецедент у виборчому процесі, бо від моменту прийняття діючого закону "Про місцеві вибори" таких випадків зафіксовано не було. А саме: якщо навіть уявити собі, що права виборця с. Желдець в процесі утворення виборчих округів були порушені з боку ТВК, вона де-юре не зможе утворити нові, не порушуючи законодавства. Як мінімум - у частині термінів, які даються ТВК для утворення виборчих округів: не пізніше, як за 37 днів до дня виборів.  

Найцікавіше, що це вже друге за тиждень рішення Львівського окружного адмінсуду, яким скасовується постанова Кам'янка-Бузької міської виборчої комісії про встановлення меж виборчих округів. 

З попереднім позовом до адмінсуду також звернувся мешканець Кам'янки-Бузької (це не Віктор Палас, але, вочевидь, не менш обізнана у виборчому процесі людина - Ред.), який стверджував, що половина з утворених місцевою виборчою комісією округів суттєво відрізняється за кількістю виборців. 

Щоправда, він мав рацію: Кам'янка-Бузька виборча комісія утворила 13 округів з дуже значними відхиленнями. 
Загалом у Кам'янка-Бузькій ОТГ є 13,9 тис. виборців. Згідно з постановою ЦВК, у цій громаді мають утворити 26 виборчих округів, середня кількість виборців на яких має становити 534 особи. 

Відхилення від цієї кількості допускаються, однак, згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії, вони не можуть перевищувати 10%, а при виняткових випадках – 15% середнього показника. Однак, на п'ятьох утворених округах кількість виборців була, згідно з меншою, за передбачену законом, на 33% і більше, а на восьми – більшою на 35% і вище. На найменшому окрузі було всього 275 виборців, а на найбільшому – 723.

При цьому, як з'ясувалося під час засідання суду, більше округів ТВК утворила по селах, де зареєстровано менше виборців, а по містах, де кількість виборців є більшою, комісія, навпаки, створила менше округів.

«Судом встановлено, що при меншій чисельності населення у селах утворено більше територіальних виборчих округів, а при більшій чисельності населення у місті утворено менше, а саме: співвідношення населення у селі 5936 виборців і округів 14, а у місті 7944 виборців і округів 12. Отже, відповідачем не дотримано «принципу приблизної рівності кількості виборців» у різних виборчих округах», – йдеться в оприлюдненій 24 листопада постанові суду.

Судді погодилися, що постанова виборчої комісії «створює нерівні умови для виборців та потенційних кандидатів у цих виборчих округах». Відтак вирішили задовольнити позов, скасувавши постанову Кам'янка-Бузької міської виборчої комісії.

Що ж до нового рішення Львівського адмінсуду від 30 листопада, за яким місцеві спостерігачі побачили "вуха" заможної родини місцевих фермерів Андрія та Романа Антонюків, то воно принципово відрізняється від попереднього. Бо новоутворені округи, начебто, вже відповідали діючому законодавству, і суттєвих "перекосів" не було. 

Позивач Палас (на фото - праворуч) зробив акцент на порушенні його права виборця в результаті зменшення виборчих округів до двох, що буцімто порушує право представлення громади с. Желдець в ОТГ з трьох депутатів до двох. Власно кажучи, йдеться не про особисті виборчі права позивача як виборця, а про "право громади". 

Між іншим, відповідно до діючого закону "Про місцеві вибори", наявність у с. Желдець більшої кількості виборчих округів зовсім не гарантує отримання виборцями такої ж кількості депутатів. Відповідно до статті 86 цього закону, встановлення результатів виборів відбувається за правилами, які не гарантують обрання депутата у кожному територіальному виборчому окрузі. 

Нагадаємо, що 24 грудня у двох новостворених громадах на Львівщині вперше мають обрати голову та депутатів. Йдеться про Кам'янка-Бузьку міську громаду та Мурованську сільську громаду. Згідно з постановою ЦВК, межі округів у цих громадах мали бути створені не пізніше 15 листопада. Після цього мав розпочатися процес висування кандидатів у депутати та на голову ОТГ. З Мурованською ОТГ, начебто, все склалося, у Кам'янка-Бузькій кандидати усіх політичних сил наразі чекають на результат апеляційної скарги на вищезгадане рішення адмінсуду - її було подано сьогодні.

Щодо виборів в Кам'янка-Бузькій об'єднаній громаді "Варта" вже розповідала про те, що активно включається в процес власного партійного будівництва "Народний Фронт" і навіть готується виставить кандидатів по всіх округах. Але ця інформація наразі не підтверджується. Всі округи "закрили" тільки 4 політсили: БПП "Солідарність", "Батьківщина", УКРОП та "Громадянська позиція". До речі, у «Громадянській позиції» не приховують обурення з приводу адмінресурсу, кинутого на досягнення партією влади максимального результату на виборах 24 грудня. Йдеться про пропозицію, яку БПП "Солідарність" зробила обраному у міськраду за підтримки ГП чинному міському голові Кам'янки-Бузькой Олегу Омеляну, - балотуватись на голову ОТГ від БПП.

Нагадаємо, місяць назад, 29 жовтня, на Львівщині вперше обрали депутатів та голів восьми об'єднаних територіальних громад.

Фото: Facebook-строрінка Юрія Танасійчука

comments powered by HyperComments