Синютка готує для Омеляна «пропозицію, від якої не можна відмовитись»?

Володимир Діденко  |  Неділя, 12 листопада 2017, 19:38
Тиждень тому стартував виборчий процес у Кам’янка-Бузькій міській об’єднаній територіальній громаді.
Синютка готує для Омеляна «пропозицію, від якої не можна відмовитись»?

Перші вибори міського голови та депутатів  міської ради Кам’янка-Бузької міської ОТГ відбудуться 24 грудня 2017 року. Відповідне рішення з цього приводу Центральна виборча комісія прийняла 12 жовтня.

До складу Кам’янка-Бузької об’єднаної територіальної громади ввійшли: місто Кам’янка-Бузька, села Забужжя, Тадані,  Батятичі, Липники, Желдець, Верени, Високофедорівка, Воля-Жовтанецька, Красічин, Мазярка, Сокіл, Зубів Міст, Грушка, Обидів, Рожанка, Ягідня, Прибужани, Гайок, Руда, Руда-Сілецька.

Якщо дивитись на персональний склад Кам'янка-Бузької міської ради, то побачимо там чимало депутатів, які на останніх виборах у 2015 році пройшли по списках «Громадянської позиції» – у них 7 мандатів. Натомість від «Солідарності» – лише 3 депутата (стільки ж – від «Республіканської Платформи» та «Батьківщини»), 4 мандата – у «Самопомочі» , по 2 депутата – від «Народного контролю», «Народного руху» та «Свободи».

Трохи інша ситуація з Кам'янка-Бузькою районною радою – у БПП «Солідарність» тут 8 місць, «Самопоміч» посіла 5 мандатів, по 4 – у «Громадянської позиції» та «Народного руху», по 3 – у «Свободи», «Батьківщини» та КУНу, по два депутата в раді – від «Народного контролю» та УКРОПу.

Чисто математично можно було б припустити найбільш гостру боротьбу на виборах, що де-юре вже почалися, між БПП та «Громадянськоюю позицією». І хоча це результати 2015 року, здається, зараз так і є, але боротьба йде поки що в кулуарах.

Точніше – у владних кабінетах: за вибір партії, від якої балотуватиметься діючий міський голова Олег Омелян. На останніх виборах він вже вдруге став мером міста Кам'янка-Бузька, висувався від політичної партії «Громадянська позиція», проте є безпартійним. Цікаво, що Омелян здобув тоді голоси 3510 виборців, що становить 72% від тих, хто прийшов на дільниці (явка становила 61,79%).

Це майже на 40% голосів (!) більше, ніж отримали інші кандидати, разом узяті. За посаду міського голови з ним змагалися ще троє претендентів: Володимир Баранчук від ВО «Батьківщина» (4,45%), Михайло Думанський з Народного Руху України (5,6%) та Ярослав Янишин з Блоку Петра Порошенка (18%). 

Таким чином, пан Омелян буде безумовним фаворитом цих виборів, під яким би партійним прапором він на них не пішов. «Справжній Варті» відомо, наприклад, що консультації з міським головою Кам'янки-Бузької вже активно веде львівська «Солідарність». Напевно, в Львівській ОДА зараз плідно працюють над пропозицією, від якої, як писав Маріо Пьюзо, «не можна відмовитись».

Якщо Олегу Синютці найближчим часом не вдасться її знайти, він з головою обласної організації БПП Юрієм Гринівим отримає в особі мера Кам'янки-Бузької найпотужнішого конкурента.  

Альтернативою, вочевидь, для «Солідарності» міг би стати голова райради Тарас Келеберда, який очолював список БПП на останніх виборах. Але, щоб перемогти Омеляна, партії буде потрібно, все ж таки, підключати «важку артилерію». 


Наприклад, голову Кам'янка-Бузької районної державної адміністрації, Володимира Кирилича (на фото - праворуч). У 2015 році на місцевих виборах Кирилич переміг на 50-му окрузі в Кам'янка-Бузькому районі та пройшов у Львівську обласну раду від БПП, набравши 37,28% голосів.

В партії «Громадянська позиція» не хочуть втрачати в особі Олега Омеляна 100-відсоткового голову ОТГ, а тому не приховують обурення з приводу адмінресурсу, кинутого на досягнення партією влади максимального результату на виборах 24 грудня.

Заступник голови обласної ради, екс-кандидат на посаду львівського міського голови від «Громадянської позиції» Володимир Гірняк не був дуже толерантним, коментуючи цю ситуацію.

"Злі язики говорять, що минулої п’ятниці відбулась нарада за участі голови ЛОДА, голови Кам’янко-Бузької РДА та районної ради. Також сюди був запрошений мер Кам’янки-Бузької Олег Омелян, який на крайніх місцевих виборах йшов від «Громадянської позиції» і здобув переконливу перемогу, – нагадав він. – Так от, подейкують, що учасники наради наполегливо агітували діючого мера на виборах голови Кам’янко-Буської ОТГ балотуватись від партії влади. Не хочеться в це вірити. Мені здається, що виважений і дипломатичний голова ЛОДА в житті не дозволив би собі подібного".

У той же час, як повідомляють джерела «Справжньої Варти», в «Солідарності» не виключають, що, зважаючи на делікатність ситуації з «Громадянською позицією», пан Омелян все ж таки піде на вибори як самовисуванець. Але – за підтримки БПП. В цьому випадку Тарас Келеберда, очолюватиме, як і раніше на виборах до райради, список депутатів від БПП у раду Кам’янка-Бузької ОТГ.

Фото: Варіанти, Zahid.net 

comments powered by HyperComments