Запрошення на коронацію Чарльза III та його матері Єлизавети II: принципова різниця (ФОТО)

Понеділок, 10 квітня 2023, 23:18
Геральдичний художник, який створив Запрошення на коронацію короля з королевою, надихався середньовічними книгами і гобеленами, а також мотивом «Зеленої людини». Він присягнув берегти зміст проєкту в таємниці навіть від своєї матері.
Запрошення на коронацію Чарльза III та його матері Єлизавети II: принципова різниця (ФОТО)

61-річного батька двох дітей Ендрю Джеймісона (Andrew Jamieson) висунула Гільдія художників, яка попросила 8-х своїх майстрів представити попередні ескізи. Через кілька днів йому зателефонували з привітанням щодо успішного подання. Джеймісон також розробляє зразки королівських листів та державних документів для Королівського відомства Його Величності, але вважає це завдання для перших осіб Великої Британії «феноменальним», пише The Times.

«Працюючи над концепцією лугу польових квітів, я надихався середньовічними книгами і гобеленами, а також мотивом Зеленої людини», - згадує Джеймісон.

Геральдист навіть не сказав матері або дітям, що його було обрано для створення урочистого запрошення для 2000 шляхетних гостей зі всбого світу. Наступного місяця вони приймуть участь в урочистостях у Вестмінстерському абатстві.

«Для мене є честь бути маленькою частиною такої знаменної події, - каже Джеймісон. Він зізнався, що кинув усі свої інші роботи, щоб зосередитися на запрошенні, оскільки відчував додатковий тиск, оскільки сам король був художником. "Король добре вміє малювати і навть писати картини, тож він, вочевидь, дуже прискіпливо дивиться на подібні речі, - каже геральдист. - Напевно, мені пощастило двічі, бо королева також добре оцінила деталі»

Дизайн його листівки, який було оприлюднено на початку квітня, пофарбований аквареллю та гуашшю, являє собою коронаційну емблему, занурену у заплутаний луг польових квітів. Він буде відтворений і надрукований на картці з переробленого картону з елементами тиснення золотом.

Дика природа, включаючи бджолу, метелика, сонечко, гайку та малинівку, також розташовані серед квітів, які з'являються групами по три екземляра (це символізує, що король стає третім монархом свого імені).

Центральним у творі є мотив т.з. "Зеленої людини" - стародавньої фігури з британського фольклору, що символізує весну та відродження на знак нового правління Короля Чарльза.

За словами Джеймісона, фігура, коронована квітами глоду, відображає «зелені повноваження» короля, завдяки його пристрасті до збереження навколишнього середовища. Вона сформована з листя дуба і плюща, а також символічних квітів Сполученого Королівства. Межуючи з текстом, барвистий луг містить конвалію, волошки, лісову суницю, шипшину, дзвоники та гілочку розмарину, щоб символізувати пам'ять.

За словами Джеймісона, він «трохи звільнив» левів, однорога і кабана — взятих з гербів короля і королеви — намалювавши їх у русі.

Художнику надіслали копію запрошення на коронацію королеви Єлизавети II, щоб використати її як натхнення.

«Це досить мініатюрний витвір, - каже він. - Мені довелося для деяких робіт використовивати лупу. На відміну від попереднього запрошення, цього разу буде використано тиснення золотом».


Джеймісону надіслали копію запрошення Єлизавети II для натхнення/ АРХІВ ХАЛТОНА/GETTY IMAGES

Кар'єра Джеймісона, який три роки студіював геральдику та ілюстрації до рукописів у Рейгейтській школі мистецтв (Reigate School of Art) в графстві Суррей (Surrey, Great London), була дуже яскравою. Він малював герби для американців, канадців, австралійців та новозеландців, які цікавляться своїмb родоводами. Одним із найвідоміших його клієнтів був, наприклад, американський генерал і колишній держсекретар США Колін Пауелл.

Художник зазвичай використовує сусальне золото (gold leaf) у своїх роботах, а також велум з телячої шкіри (calfskin vellum), високоякісний пергамент. «Коли я займаюся каліграфією, я використовую сталеві крупки (steel nibs), але я можу використовувати гусячу та лебедину ковдру, яку я сам готую і ріжу», - розповів він. 

«Хлопець-самоучка» з Бермондсу у південному Лондоні, 61-річний Джеймісон вважає за велику честь отримати доручення, що знаменує собою найбільше досягнення в його 40-річній кар'єрі художника-геральдиста.


На коронацію королеви Єлизавети II у 1953 році молодий принц Чарльз отримав власне, спеціально ілюстроване запрошення.

З огляду на серйозність роботи, яку побачать у всьому світі, його попередили, що її потрібно тримати до певного часу в таємниці. «Навіть моя мама чи діти не знали - вони, дізнаються про це лише завтра, коли прочитають газету, - сказав він. - Знає тільки моя дружина, але вона також присягнула зберігати таємницю».

Джеймісон сказав, що почав скромне життя в південному Лондоні, перш ніж присвятити своє життя геральдичному мистецтву і переїхати в Файф (Fife), де одружився і став батьком двох дітей. «Я сам дуже звичайного походження - якби хтось сказав мені у 18 років, що одного разу я буду робити щось подібне для короля Англії, я лише б сказав: «Так, дуже смішно, - зізнався він. - Я не бачу нічого більшого, ніж це. Це феноменально, насправді».


«Я прожив свої дні, трохи більше 60. Сподіваюся, що у мене залишилося ще кілька років для цікавих проєктів. Мій зір вже не такий добрий, як був колись. Але раптом приходить ось таке замовлення, і ти повинен зосередити все, чому навчився, в одній роботі», каже художник.

Детальніше про Ендрю Джеймісона - трохи згодом.

comments powered by HyperComments