Трамваї із Берліна, які у Садового обіцяли придбати для Львова, їдуть у Запоріжжя

П'ятниця, 5 лютого 2021, 16:49
Дніпровське ТзОВ «Торговий дім «Літан» виграло тендер на постачання 12 вживаних трамваїв для КП «Запоріжелектротранс»
Трамваї із Берліна, які у Садового обіцяли придбати для Львова, їдуть у Запоріжжя

У публічному звіті ЛКП «Львівелектротранс», який у кінці січня 2021 року презентував головний інженер підприємства Володимир Ковалів, йдеться про плани закупівлі 40 вживаних трамваїв у Європі – на це планували витратити трохи більше 1 мільйона євро. Щодо того, які саме моделі трамваїв планувалося закупити, заступник директора Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Андрій Білий натякав, що йдеться, в тому числі, про продовження закупівлі вживаних трамваїв «Tatra KT4DM» із Берліна – перші 30 вагонів ЛКП «Львівелектротранс» придбало у 2018 році.

В той час, коли львівські чиновники лише розповідають про потенційну закупівлю вживаних трамвайних вагонів, інші міста України виділяють на це реальні кошти і закуповують ті самі трамвайні вагони із Берліна. КП «Запоріжелектротранс» 10 грудня 2020 року оголосило тендер на закупівлю 12 вживаних трамвайних вагонів. Очікувана вартість закупівлі транспорту – 39,6 мільйонів гривень, тобто 3,3 мільйони за один вагон. Відповідно до технічних характеристик трамвайних вагонів, вказаних у тендерній документації (двосекційні вагони довжиною 18 метрів вмістимістю до 132 пасажирів, виготовлені після 1980 року) зрозуміло, що йдеться саме про трамвайні вагони «Tatra KT4DM» із Берліна, адже інші міста Європейського Союзу наразі не виводять такі трамвайні вагони із експлуатації.

Переможцем тендеру стала компанія ТзОВ «Торговий дім «Літан» із Дніпра – вона встановила найнижчу ціну за 12 вагонів – 38,156 мільйонів гривень. Іншими учасниками тендеру були ТзОВ «Торговий дім «УКВЗ-Україна» та ТзОВ «Технології електротранспорту» – ці компанії встановили ціну за 12 трамваїв 38,284 і 38,3 мільйони гривень відповідно. Наразі на «Прозорро» опубліковано протокол розкриття тендеру та повідомлення про намір укласти договір із ТзОВ «Торговий дім «Літан». Сам договір поки не укладено.

Зазначимо, що ТзОВ «Торговий дім «Літан» уже двічі вигравало  тендери на постачання трамваїв «Tatra KT4DM»: у 2018 і 2019 роках. Договором 2018 року було передбачено постачання 12 вживаних трамваїв із переобладнанням візків із колії 1435 мм. (Берлін) під колію 1520 мм. (Запоріжжя). Тоді дюжина  трамваїв із Берліна вартувала Запоріжжю 27 мільйонів гривень. У 2019 році було укладено договір на постачання іще 12 вагонів, але у зв’язку із тим, що Берлін тоді призупинив їх вивід із експлуатації, у Запоріжжя «Літан» постачив лише один трамвай.

ЛКП «Львівелектротранс» у 2018 році зміг придбати вживані трамваї із Берліна без посередників – це стало можливим завдяки використанню кредитних коштів ЄБРР. Вартість одного трамвайного вагона «Tatra KT4DM» для Львова у Берліні складала біля 18 тисяч євро. Як повідомив у 2019 році екс-директор ЛКП «Львівелектротранс» В’ячеслав Кокошко, із врахуванням транспортування, розмитнення та переобладнання візків один трамвай «Tatra KT4DM» обійшовся Львову біля 42 тисяч євро.

Як зазначено в звіті ЛКП «Львівелектротранс» за 2020 рік, три десятки трамвайних вагонів «Tatra KT4DM» забезпечили підприємству економію електроенергії на суму 6,1 мільйони гривень. В той же час, замість продовження закупівлі вживаних модернізованих трамваїв, у бюджеті розвитку Львівської МТГ заклали кошти на ремонт старих і зношених трамваїв, які Львів отримав у спадок від СРСР і які постійно ламаються.

Щодо вагонів «Tatra KT4DM» із Берліна, то за даними сайту «Міський електротранспорт» у цьому місті іще експлуатується 26 трамваїв цієї моделі, із яких два – службові. ТзОВ «Торговий дім «Літан» іще до підписання договору із КП «Запоріжелектротранс» доправила до Запоріжжя 7 вагонів цієї моделі із Берліна. Отож, в найкращому випадку (якщо знайдуться кошти) Львів зможе закупити в Берліні не більше 19 трамваїв «Tatra KT4DM».

Додамо, що у 2020 році 8 трамвайних вагонів «Tatra KT4DM» із Берліна придбало німецьке місто Магдебург.

На фото – трамвай «Tatra KT4DM» у Берліні, джерело – «Міський електротранспорт»

comments powered by HyperComments