Мешканцям Луцька обіцяють, що нові тролейбуси «Богдан» вийдуть на маршрути уже наступного місяця

Неділя, 20 вересня 2020, 19:03
На минулому тижні представники Луцької міської ради побували на ДП «Автоскладальний завод №1» АТ «АК «Богдан Моторс» і подивилися, як виготовляють тролейбуси для міста
Мешканцям Луцька обіцяють, що нові тролейбуси «Богдан» вийдуть на маршрути уже наступного місяця

У рамках проекту «Громадський транспорт в Україні», за кошти кредиту Європейського інвестиційного банку та муніципального внеску Луцької міськради КП «Луцьке підприємство електротранспорту» купує 29 нових тролейбусів. Переможцем тендеру на постачання нового електротранспорту до обласного центру Волині стало ДП «Автоскладальний завод № 1» АТ «АК «Богдан Моторс», яке розташоване у Луцьку. Угоду на постачання 29 тролейбусів «Богдан» Т701.17 було підписано 27 квітня 2020 року.

«На автоскладальному заводі №1 автомобільної компанії «Богдан Моторс» кипить робота з виготовлення нових тролейбусів для нашого міста. У свій перший рейс нові тролейбуси підуть вже наступного місяця.

Тролейбуси будуть оснащені кондиціонером та будуть адаптовані до потреб людей з інвалідністю. Всього за контрактом наше місто отримає 29 таких тролейбусів – нових, комфортних та екологічно чистих, які мають замінити орієнтовно 70-80 маршруток, тим самим зменшивши їх загальну кількість в місті більше, ніж вдвічі.

Луцьк без старих, неекологічних та незручних маршруток, а з комфортними та екологічно чистими тролейбусами та автобусами – наша мета», – написав на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» радник в.о. міського голови Луцька Ігор Поліщук після відвідин заводу, де виготовляються нові тролейбуси для Луцька.

Відвідини заводу керівництвом Луцької міської ради відбулися 17 вересня 2020 року. Завод відвідали перший заступник міського голови Григорій Недопад,  радник міського голови Ігор Поліщук та інші представники влади, а також місцеві журналісти. Гості мали можливість побувати в кузовному та складальному цехах і побачити перші кузови тролейбусів «Богдан Т70117», які незабаром будуть пофарбовані та укомплектовані необхідними деталями, а потім вже виїдуть на вулиці Луцька.

За словами директора ДП «Автоскладальний завод №1» Дмитра Писаного, не дивлячись на складнощі, які пов’язані із коронавірусним карантином, АТ «АК «Богдан Моторс» виконує замовлення для Луцька та інших міст України відповідно до затверджених договорами графіків, але для рідного міста зробить все залежне, щоб виконати замовлення з випередженням графіку, отож перші тролейбуси плануються до відправки вже в середині жовтня цього року..

Заступник міського голови Луцька Григорій Недопад високо оцінив технічний і технологічний ріень виробництва тролейбусів на заводі «Богдан Моторс» і відмітив, що новий електротранспорт дуже важливий для міста і тому, що  приєднуються сусідні об’єднані громади і забезпечення комфорту їхніх жителів – це завдання влади.

Радник міського голови Ігор Поліщук відмітив, що отримав схвальні відгуки про тролейбуси «Богдан», виготовлені у Луцьку, від своїх колег із Харкова.

Нові тролейбуси «Богдан» для Луцька – це тролейбуси з сучасним салоном, кондиціонерами і місцями для людей із інвалідністю. Для того, щоб об’їхати перешкоду чи ДТП, тролейбуси «Богдан» Т701.17 обладнані акумуляторами для аварійного автономного ходу на 500 метрів. Зауважимо, що тролейбуси «Богдан» Т701.17 комплектуються вітчизняними тяговими електродвигунами харківського заводу ДП «Електроважмаш», а також силовою електронікою української компанії «Політехносервіс».

Зауважимо, що на відміну від АТ «АК «Богдан Моторс», львівський виробник тролейбусів – консорціум ПрАТ «Концерн «Електрон» і його ж «дочки» ТзОВ «СНУП «Електронтранс» пунктуальністю у постачанні тролейбусів до рідного міста не відзначається. Наразі в експлуатацію в ЛКП «Львівелектротранс» введено лише 40 із 50 нових тролейбусів «Електрон» Т191.02. Зауважимо, що відповідно до початкового контракту, який було укладено іще у лютому 2019 року, консорціум ПрАТ «Концерн «Електрон» та ТзОВ «СНУП «Електронтранс» мали постачити 50 нових тролейбусів ЛКП «Львівелектротранс» протягом 44 тижнів від отримання авансу. Цей аванс, за словами Володимира Лесика – заступника керівника «Електрону» був отриманий у травні 2019 року, отож усі тролейбуси від місцевого виробника мали надійти в тролейбусне депо до березня 2020 року. Проте, не сталося так, як гадалося – станом на 2 вересня 2020 року ці тролейбуси і далі перебували на заводі, що добре видно на світлинах підписання контракту на постачання для Львова 10 нових трамваїв.

Фото – Ігор Поліщук, прес-служба АТ «АК «Богдан Моторс».

comments powered by HyperComments