Львівщина vs коронавірус: міські лікарні Стебника та Стрия переповнені, а лікарні Львова – недовантажені

П'ятниця, 24 липня 2020, 20:21
Наразі основний потік хворих приймають лікувальні заклади обласного підпорядкування та кілька міських та районних лікарень
Львівщина vs коронавірус: міські лікарні Стебника та Стрия переповнені, а лікарні Львова – недовантажені

Як повідомила сьогодні Львівська обласна державна адміністрація, станом на ранок 24 липня 2020 року на Львівщині на стаціонарному лікуванні із приводу коронавірусу перебувало 978 пацієнтів. Це 15,16% від загальної кількості «активних» пацієнтів із коронавірусом, які мешкають на Львівщині.

Основне навантаження (станом 24 липня 2020 року – 51,53% всіх госпіталізованих пацієнтів із коронавірусом на Львівщині) взяли на себе лікувальні заклади обласного підпорядкування.

Найбільше пацієнтів станом на ранок 24 липня 2020 року перебувало у Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні – 187 осіб (19,12% від усіх ушпиталених із коронавірусом). Загалом ця лікарня може прийняти біля двох сотень пацієнтів із коронавірусом, отож вона працює на межі можливостей. Основна маса госпіталізованих у ЛОІКЛ пацієнтів, за словами заступника керівника цієї клініки Ігоря Берника – це мешканці Львова, яких станом на ранок 24 липня в ЛОІКЛ перебувало 120 осіб (64,17% від усіх госпіталізованих із приводу COVID-19).

На другому місці за кількістю госпіталізованих «ковідних» пацієнтів займає обласний «Центр легеневого здоров’я» більше відомий львів’янам як «Тублікарня на Зеленій». Станом на ранок п’ятниці 24 липня тут перебувало 177 пацієнтів або 18,1% від усіх ушпиталених із приводу коронавірусу на Львівщині.

На третьому місці – Львівський обласний госпіталь ветеранів воєн та репресованих імені Юрія Липи – в цій лікарні сьогодні зранку було 138 пацієнтів (14,11% від усіх «ковідних» стаціонарних хворих Львівщини). Цей лікувальний заклад може приймати біля 150 пацієнтів із коронавірусом.

Іще один лікувальний заклад обласного підпорядкування – Львівська обласна дитяча клінічна лікарня завантажена «ковідними» пацієнтами незначно (тут перебуває 2 дитини із COVID-19), оскільки діти, які інфіковані SARS-COV-2 найчастіше переносять хворобу узагалі безсимптомно.

Міські і районні лікарні по Львівській області прийняли на стаціонарне лікування біля 30% від усіх шпиталізованих із приводу коронавірусу в регіоні. Станом на ранок 24 липня в цих лікарнях перебувало 290 пацієнтів із приводу коронавірусу.

Найбільше «ковідних» пацієнтів із міських і районних лікарень прийняла Стрийська міська лікарня (4-те місце в регіоні) – тут зранку п’ятниці перебувало 83 пацієнти. Зазначимо, що заступник керівника ЛОІКЛ Ігор Берник зазначав, що Стрийська міська лікарня може прийняти до 90 пацієнтів, отож вона завантажена на 92%.

Друге місце серед міських і районних лікарень, які приймають «ковідних» пацієнтів займає Стебницька міська лікарня (п’яте місце в регіоні), яка обслуговує Дрогобицький район і міста Дрогобицької агломерації. Станом на ранок 24 липня 2020 року ця лікарня прийняла 80 пацієнтів з приводу коронавірусу при тому, що на початку планували приймати не більше 60 пацієнтів, отож вона перевантажена на 33%.

Третє місце (8-ме місце по Львівській області) в цій групі займає Кам’янко-Бузька центральна районна лікарня, яка станом на ранок 24 липня 2020 року лікувала у стаціонарі 51 «ковідного» пацієнта.

Четверте місце (10-те по області) в групі у Рудківської міської лікарні, яка станом на ранок 24 липня 2020 року прийняла на лікування 35 «ковідних» пацієнтів.

П’яте місце (11-те по регіону) – у Новояворівської міської лікарні імені Юрія Липи, в якій на стаціонарному лікуванні ранком п’ятниці було 27 пацієнтів.

Шосте місце (12-те по регіону) – Сокальської ЦРЛ, де було ушпиталено 17 пацієнтів із COVID-19/

За словами чиновників Львівської міської ради, у комунальних лікарнях міста Львова загалом для стаціонарного лікування пацієнтів, які нездужають на COVID-19 було відведено 920 ліжко-місць, в тому числі – у Лікарні швидкої медичної допомоги на вул. Миколайчука, 9 – 300 ліжко-місць, у 1-ій міській клінічній лікарні на вулиці Ужгородській, 1 – 170 ліжко-місць, у 4-й міській клінічній лікарні на вул. Стецька, 3 – 50 ліжко-місць, у 5-ій міській клінічній лікарні на вул. Коновальця, 26 – 150 ліжко-місць і у 8-ій міській клінічній лікарні – 250 ліжко-місць.

Інфографіка про кількість місць для недужих на COVID-19 у лікарнях Львова. Джерело: Львівська міська рада.

Наразі із п’яти цих лікарень недужих приймає тільки три. Станом на ранок 24 липня 2020 року в міських лікарнях Львова на стаціонарному лікуванні із приводу COVID-19 перебував 181 пацієнт або лише 18,51% всіх ушпиталених у Львівській області.

Найбільше пацієнтів із стаціонарів Львова прийняла Лікарня швидкої медичної допомоги – станом на ранок 24 липня 2020 року – 74 особи (шосте місце в регіоні), тобто наповненість «ковідними» пацієнтами – біля 25%.

На другому місці серед львівських лікарень – 1-ша міська клінічна лікарня – тут зранку 24 липня на стаціонарному лікуванні перебувало 60 «ковідників» (сьоме місце по регіону), відсоток заповнення ліжок – 35,29% - найвищий серед комунальних лікарень Львова.

На третьому місці – 8-ма міська клінічна лікарня – тут було 47 «ковідних» пацієнти (дев’яте місце по регіону), тобто станом на 24 липня 2020 року ця лікарня була заповнена на 18,8%.

Зазначимо, що 4-та і 5-та міські клінічні лікарні Львова взагалі не прийняли жодного пацієнта із діагнозом «COVID-19». Навіть без врахування цих лікарень, наповненість комунальних львівських ліжкомісць, відведених для «ковідників» складає всього лише 25,14%.

Тут треба додати, що основним «генератором» інфікованих коронавірусом у Львівській області є саме місто Львів – хоча тут проживає біля 30% від усієї чисельності населення області, на території Львівської міськради проживає біля половини всіх інфікованих у області – такі дані 24 липня 2020 року оприлюднила ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Із цього можна зробити висновок – мерія Львова успішно переклала проблеми із стаціонарним лікування пацієнтів на коронавірусну хворобу COVID-19 на плечі Львівської області, адже відсоток ушпиталених у комунальні лікарні Львова (18,51%) менший не те що від відсотка інфікованих львів’ян (біля 50%), але й менше за відсоток який складають мешканці Львова серед населення області, а це біля 30%. Користуючись тим, що значну кількість недужих на COVID-19 львів’ян ушпиталили у обласні лікарні і відсоток заповнення міських лікарень – біля четверті, можна розповідати містянам казки про те, як комунальна медицина Львова успішно справляється із лікуванням коронавірусу і послаблювати карантинні обмеження без наявності епідемічних підстав на це.

comments powered by HyperComments