Львівщина vs коронавірус: кількість шпиталізованих та географія інфікування за 23 липня 2020 року

П'ятниця, 24 липня 2020, 14:33
На Львівщині за минулу добу госпіталізували із підозрою на коронавірус іще 125 осіб, у 126 мешканців області лабораторії підтвердили наявність вірусу SARS-COV-2
Львівщина vs коронавірус: кількість шпиталізованих та географія інфікування за 23 липня 2020 року

Постійно послаблюючи карантинні обмеження без епідемічних підстав для цього Львівщина ніяк не може виборсатися із «коронавірусної повені», яка накрила регіон у кінці травня – в червні цього року. За даними прес-служби Львівської обласної державної адміністрації до лікувальних установ із підозрою на коронавірусну інфекцію протягом минулої доби звернулося 270 осіб, із них на стаціонарне лікування було госпіталізовано 125 осіб, скеровано на самоізоляцію і амбулаторне лікування 145 осіб.

Зазначимо, що вчора у Львівській області було проведено загалом 1160 ПЛР-тестів для виявлення коронавірусу, в результаті було виявлено 126 нових випадків інфікування. Таким чином, кількість осіб, що інфікувалася коронавірусом SARS-COV-2 на Львівщині уже становить 8588 осіб. Із них позбулися коронавірусу тільки 1919 осіб (+ 16 за минулу добу). Від коронавірусу та пов’язаних із ним ускладнень уже помер 221 мешканець Львівської області (+ 5 осіб протягом минулої доби). Таким чином, відсоток смертності від коронавірусу складає 2,57% від усіх інфікованих і 11,51% від кількості осіб, що одужали від коронавірусу. Відсоток одужання від коронавірусу на Львівщині складає лише 22,34% від загальної кількості інфікованих, в той час як у середньому по Україні він становить 55,53%. Таким чином, на Львівщині продовжують хворіти (причому більшість, скоріш за все, не може підтвердити одужання за рахунок лабораторного тестування) 6448 осіб, інфікованих коронавірусом, тобто практично кожен третій інфікований.  Зазначимо, що у середньому по Україні кількість «активних» недужих на коронавірусну інфекцію становить 41,96%.

Кількість стаціонарних пацієнтів, госпіталізованих у зв’язку із коронавірусом, станом на ранок 24 липня 2020 року складала 978 осіб, для порівняння – вчора було 919 пацієнтів. Враховуючи госпіталізацію із приводу коронавірусу протягом доби четверга 125 пацієнтів, а також 5 смертельних випадків, виходить, що вчора із стаціонарного лікування на амбулаторне було виписано загалом 61 пацієнта, причому більшість із них – із покращенням, а не одужанням, оскільки на основі ПЛР-тестування за 23 липня 2020 року підтверджено одужання від коронавірусу лише 16 осіб.

Зауважимо, що за даними Міністерства охорони здоров’я України, загалом по країні протягом минуло дня було госпіталізовано з приводу коронавірусу всього 255 осіб, тобто на Львівщину припадає 49,01% від госпіталізованих учора «ковідних» пацієнтів. Одужання від коронавірусу вчора зафіксували у 866 українців, таким чином на долю Львівщини припадає 1,85% від усіх зафіксованих вчора випадків одужання. Кількість летальних випадків, асоційованих із коронавірусом в Україні за 23.07.2020 р. склала 20, тобто на Львівщину приходився кожен 5-й випадок смерті від коронавірусу. Що ж до кількості нових інфікованих, то вчора в Україні виявили 972 нових випадки інфікування, отож на Львівщину припадає майже 13% виявлених вчора інфікувань. Зазначимо, що населення Львівщини складає біля 6% від загальної чисельності населення України, в той же час на наш регіон припадає 24,45% всіх «активних» пацієнтів із виявленим коронавірусом.

Така епідемічна ситуація, вочевидь, потребує не послаблення, а навпаки посилення карантинних заходів на території Львівщини. Ці заходи, зокрема, мають бути в першу чергу скеровані на зменшення непродуктивних контактів між мешканцями (тобто таких, які не пов’язані із роботою та життєзабезпеченням), проте влада як Львова, так і регіону дозволяє роботу закладів культури (в тому числі – театрів і кінотеатрів). Також влада має посилити контроль за дотриманням громадянами маскового режиму в громадському транспорті та публічних місцях. Якщо епідемічна ситуація на Львівщині не покращуватиметься, то наш регіон має усі шанси потрапити не тільки у жовту, але й у помаранчеву чи червону зону, що приведе до зупинки громадського транспорту та інших незручностей для працюючих людей.

Із 978 стаціонарних «ковідних» пацієнтів 504 особи перебуває на лікуванні в обласних лікувальних закладах, які розташовані у місті Львові та околицях (вчора було 482), в тому числі: у Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні – 187 осіб (лікарня може прийняти до 200 пацієнтів із COVID-19), у Центрі легеневого здоров’я – 177, у Львівському обласному госпіталі ветеранів воєн та репресованих – 138, у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні «Охмадит» – 2 дитини із COVID-19. Таким чином, на обласні лікувальні установи припадає 51,53% від усіх госпіталізованих із приводу коронавірусу у Львівській області.

У комунальних лікарнях міста Львова на стаціонарноу лікуванні сьогодні зранку перебувало 181 особа (вчора було 167), в тому числі – у 1-ій міській клінічній лікарні – 60 осіб, у 8-й міській клінічній лікарні – 47 осіб, у КНП «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги м. Львова» – 74 особи. Отож, комунальна медицина міста Львова взяла на себе стаціонарне лікування лише 18,51% «ковідних» госпіталізованих пацієнтів у області. Нагадаємо, що у Львові проживає біля 30% всього населення області, крім того саме на обласний центр припадає біля 50% всіх інфікувань коронавірусом SARS-COV-2 на Львівщині.

У міських та районних лікарнях Львівщини у зв’язку із коронавірусом перебуває загалом 290 осіб (вчора було 283), в тому числі: у Стебницькій міській лікарні, де попередньо планували госпіталізувати 60 «ковідних» пацієнтів зараз перебуває 80 пацієнтів; у Стрийській міській лікарні, яка розрахована на 90 пацієнтів, перебуває 83; у Кам’янко-Бузькій центральній районній лікарні – 51 пацієнт, у Рудківській міській лікарні – 35, у Новояворівській міській лікарні імені Юрія Липи – 27, у Сокальській центральній районній лікарні – 17 пацієнтів. Отож, на лікарні міст та районів області припадає 29,96% усіх госпіталізованих «ковідних» пацієнтів у Львівській області.

У відділеннях інтенсивної терапії та реанімації лікарень Львівщини перебуває 80 «ковідних» пацієнтів, тобто 8,18% від загальної чисельності ушпиталених і 1,24% від усіх «активних» пацієнтів із коронавірусом. До апаратів штучної вентиляції легенів підключено 20 осіб (2,04% від усіх ушпиталених і 0,31% від загальної кількості «активних» пацієнтів).

Щодо географії виявлення коронавірусу 23 липня 2020 року традиційно найбільшу кількість інфікованих – 61 особу виявлено на території Львівської міської ради (48,41% всіх інфікованих по Львівській області).

Із районів Львівщини лідером за виявленням в четвер нових випадків інфікування коронавірусом виявився Пустомитівський район, прилеглий до обласного центру: по два випадки інфікування туту виявлено у Зимній Воді та Старому Селоі, по одному у Відниках, Давидові, Лисиничах, Пасіках-Зубрицьких та Солонці.

На другому місці – Золочівський район – тут вчора виявили вірус SARS-COV-2 у 8 осіб, в тому числі 5 – у райцентрі, по одному – в Білому Камені, Лузі та Підліссі.

На третьому місці – сусідній Перемишлянський район, де виявили 7 інфікованих коронавірусом, в тому числі 4 – в райцентрі, по одному в Бібрці, Вовкові та Уніві. Також 7 випадків інфікування виявлено у Жидачівському районі – 3 у м. Ходорові, по одному в Борусові, Гніздичеві, Жидачеві, Межиріччі.

П’ять нових випадків інфікування коронавірусом виявлено у Яворівському районі, в тому числі – у Івано-Франковому – 2 випадки, у Калинців, Немирові, Рясні-Руській – по одному.

У Кам’янко-Бузькому районі виявлено 4 випадки інфікування коронавірусом – у Бабятичах, Деревлянах, Желдеці та Новому Яричеві – по одному випадку.

У Мостиському, Самбірському і Стрийському районах виявлено по 3 нових випадки інфікування SARS-COV-2, в тому числі у Баранівцях і Загірному – по 2 випадки, у Баличах, Мостиськах, Хатках, Гірному і Рудках – по одному.

У Буському, Старосамбірському і Турківському районі виявлено по два випадки інфікування коронавірусом – у Красному – 2, у Великій Лінині, Спасі, Лисинці та Турці – по одному.

В Городоцькому, Дрогобицькому та Жовківському районах виявлено по одному новому інфікованому –в Городку, Літині та Гряді.

Щодо міст обласного підпорядкування, вчора трьох нових недужих на COVID-19 виявлено у Трускавці, одного – у Моршині.

Додамо, що за даними ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», лідером із кількості осіб, які інфікувалися коронавірусом SARS-COV-2 на Львівщині є обласний центр – місто Львів, де зареєстровано 4299 випадків інфікування (50,05% від усіх інфікованих по області). На другому місці – Пустомитівський район – 784 випадки (9,1%), на третьому місці – Яворівський район – 666 (7,755%), на четвертому місці – Жовківський район – 457 (5,32%), на п’ятому – Миколаївський район – 334 (3,89%), на шостому – Кам’янка-Бузький район – 309 (3,60%), на сьомому – Городоцький район – 252 (2,93%), на восьмому місці – Сокальський район – 191 (2,22%), на дев’ятому – Перемишлянський район – 138 (1,60%), на десятому – Жидачівський район – 95 (1,10%), на одинадцятому – Золочівський район – 87 (1,01%), на дванадцятому місці - Мостиський район – 85 (біля 1%), на тринадцятому – Турківський район – 81 (0,94%), на чотирнадцятому – Буський район  - 66 випадків (0,77%), на п’ятнадцятому одразу два райони – Бродівський і Стрийський, де виявлено по 62 випадки інфікування коронавіврусом (по 0,72%), на шістнадцятому місці – Самбірський район – 53 (0,62%), на сімнадцятому – Дрогобицький район – 47 випадків (0,54%), на вісімнадцятому – Сколівський район – 35 (0,41%), на дев’ятнадцятому – Радехівський район – 30 (0,35%). Найменше інфікованих виявлено у Старосамбірському районі – 10 осіб (0,11%), який і займає 20 місце.

Щодо міст обласного підпорядкування, то найбільше інфікованих коронавірусом виявлено у місті Дрогобичі – 106 осіб, на другому місці – Червоноград – 104 особи, на третьому – Стрий – 72 особи, на четвертому – Самбір – 66 осіб, на п’ятому – Новий Розділ – 26 осіб, на шостому – м. Стебник – 21, на сьомому – Трускавець – 20 осіб, на восьмому – м. Борислав – 15 осіб. Замикає список місто Моршин – 7 осіб із виявленим коронавірусом. Зауважимо, що на міста Дрогобицької агломерації (м. Дрогобич, Трускавець, Стебник, Борислав) припадає 162 випадки інфікування коронавірусом (1,89% всіх випадків по Львівській області).

comments powered by HyperComments