Місто Новояворівськ на Львівщині відзначає 55-ту річницю

Неділя, 12 липня 2020, 14:54
Місто було засноване у 1965 році як робітниче поселення Янтарне поруч із великими покладами сірки
Місто Новояворівськ на Львівщині відзначає 55-ту річницю

Сьогодні місто Новояворівськ у Яворівському районі Львівської області святкує своє 55-річчя. Воно було засноване у 1965 році як робітниче поселення Янтарна. Воно розмістилося неподалік від великих покладів сірки, які геологи розвідали на Яворівщині. День міста Новояворівськ святкує в той самий день, що і християнське свято Святих Петра і Павла – 12 липня 2020 року. На честь святих Петра і Павла у Новояворівську освячено храм. Це відбулося 30 років тому – в 1990 році.

Місто Новояворівськ швидко розвивалося. Уже в 1972 році воно отримало залізничне сполучення зі Львовом – від роз’їзду Затока до станції Шкло-Стражиска було збудовано нову електрифіковану залізничну гілку, по якій почали регулярно курсувати приміські електропоїзди. Залізнична станція у Новояворівську досі носить назву Янтарна.  Станом на початок 2019 року в м. Новояворівську проживало 31110 мешканців. Із 1992 року в Новояворівську проводиться музичний фестиваль «Молода Галичина», лауреатами якого в різні роки стали Катерина Бужинська, Наталя Бучинська, Катя Чилі, Тіна Кароль, Міка Ньютон та багато інших. У Новояворівську, в палаці культури «Кристал» починав свій творчий шлях лідер гурту «Скрябін» Андрій Кузьменко. У Новояворівську також починав свій творчий шлях Михайло Хома, який зараз відомий яка Дзідзьо.

«Сьогодні у жителів Новояворівська подвійне свято – 55-та річниця заснування міста та 30-ліття парафії святих апостолів Петра і Павла. Щиро вітаю мешканців цього чудового, перспективного міста, у якому стільки молодої енергії та креативу! Бажаю Новояворівську стабільного розвитку, успішного втілення усіх проектів, ставати іще комфортнішим і красивішим. Усім мешканцям - міцного здоров’я, добробуту, миру і Божої благодаті», – привітав мешканців Новояворівська із Днем міста голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький.

В межах святкування Дня міста відбувся художній пленер «Місто молоді і талантів». Учасники пленеру, своїми роботами ще раз підкреслили, що Новояворівськ – молоде, перспективне і сповнене креативної молоді місто.

comments powered by HyperComments