У компанії «AstraZeneca» не знайшли доказів зв’язку із тромбозами і вакцинацією від COVID-19

Понеділок, 15 березня 2021, 12:05
Наразі індійська вакцина «Covishield», що є аналогом вакцина «AstraZeneca» є єдиною антиковідною вакциною в Україні
У компанії «AstraZeneca» не знайшли доказів зв’язку із тромбозами і вакцинацією від COVID-19

Фармацевтична компанія «AstraZeneca» повідомляє про відсутність доказів між утворенням тромбів та введенням їхньої вакцини. Про це повідомляє інформаційне агентство «Reuters».

У компанії стверджують, що огляд безпеки свідчить, що жодних доказів підвищеного ризику утворення тромбів не було знайдено. Компанія проаналізувала інформацію про 17 мільйонів людей, яких вакцинували у Великій Британії та Європейському Союзі.

«Ретельний огляд усіх наявних даних про безпеку понад 17 мільйонів людей, щеплених вакциною COVID-19 «AstraZeneca» у Європейському Союзі та Великобританії, не показав доказів підвищеного ризику легеневої емболії, тромбозу глибоких вен або тромбоцитопенії у будь-яких груп, незалежно від віку, статі, партії препарату або конкретної країни»,– зазначили в компанії.

За час використання вакцини виробник повідомив про 15 випадків тромбозу глибоких вен та 22 випадки легеневої емболії, що є характерним для інших ліцензованих вакцин від COVID-19.

Зазначимо, що низка європейських країн призупинила використання вакцини «Oxford/AstraZeneca» через повідомлення при виникнення тромбів у людей. Серед країн, які призупинили використання цієї вакцини – Ірландія, Данія, Норвегія та Нідерланди.

В той же час, Європейське агентство з лікарських засобів заявило, що вакцину «AstraZeneca» проти коронавірусу можна продовжувати використовувати і до завершення розслідування випадків утворення тромбів. EMA зазначає, що кількість випадків тромбоемболічних ситуацій серед вакцинованих людей - не більша, ніж серед населення загалом.

Зазначимо, що виробництво аналогів вакцини «AstraZeneca» налагоджено також в Індії і Південній Кореї. За повідомленням українського МОЗ, яка сама вакцина «AstraZeneca» так і її аналоги, в тому числі і «Covishield», схвалені ВООЗ для екстреного медичного використання. Деякі експерти кажуть, що хвиля критики проти вакцини «AstraZeneca» та її аналогів, організована у ЗМІ, створююється штучно фармацевтичними компаніями-конкурентами. Зазначимо, що у Європейському Союзі низка країн схиляються до використання у себе російської вакцини проти коронавірусу «Спутник V», більше того, Італія і Німеччина навіть готові виготовляти російську вакцину на своїй території. Експерти зазначають, що на відміну від вакцини «AstraZeneca» грунтовних досліджень щодо безпеки і ефективності російської «антиковідної» вакцини немає.

 

comments powered by HyperComments