У Європейському Союзі є багато прихильників схвалення російської вакцини «Спутник V», яка заборонена в Україні

Понеділок, 15 березня 2021, 11:01
Для того, щоб ЄС розпочало офіційні переговори із російськими розробниками, потрібні запити чотирьох країн
У Європейському Союзі є багато прихильників схвалення російської вакцини «Спутник V», яка заборонена в Україні

Уряди Європейського Союзу розглядають можливість початку офіційних перемовин із розробниками російської вакцини «Спутник V». На неофіційному рівні такі перемовини уже ведуться, про це заявив посадовець Євросоюзу, який веде перемовини із виробниками вакцин проти коронавірусу від імені Європейського Союзу. Про це пише «Українська правда», посилаючись на інформаційне агентство «Reuters».

Для початку офіційних перемовин між ЄС і російським виробником вакцини «Спутник V» потрібні запити від чотирьох країн Європейського Союзу.

Зазначимо, що наразі уже дві країни ЄС – Угорщина і Словаччина придбали російську антиковідну вакцину «Спутник V», зацікавленість у закупівлі російської вакцину висловила також влада Чехії. Крім того, за словами посадовця ЄС, Італія розглядає можливість використання найбільшого в країні біореактора з виробництва вакцин на заводі «ReiThera» недалеко від Риму для виробництва «Спутник V».

Наразі компанія «ReiThera», 30% якої належить державі, і яка розробляє власний препарат від COVID-19, відмовилася від коментарів.

Прессекретар міністерства промисловості Італії відмовилася коментувати розмови про можливе використання заводу «ReiThera» для створення «Спутник V». Але вона сказала: «Ми будемо виробляти всі авторизовані вакцини всюди, де це можливо».

Якщо Рим погодиться на угоду з «ReiThera», це буде найзначнішим схваленням для російської вакцини «Спутнік V», що затьмарить угоди, підписані Москвою з іншими країнами, такими як Бразилія, Аргентина та Індія.

Відомо також, що уряд Німеччини висловлює зацікавленість у виробництві «Спутника V» на своїй території у тому разі, якщо вакцина буде схвалена.

Наразі Європейський Союз підписав угоди із шістьма західними виробниками вакцини проти коронавірусу. На даний час у ЄС схвалено чотири антиковідні вакцини, але проблеми у виробнцтві і постачанні вакцин до ЄС сповільнили кампанію із вакцинації населення проти коронавірусу, отож деякі країни ЄС та окремі регіональні лідери шукають власні рішення для прискорення вакцинації від коронавірусу. Нагадаємо, що мер Ніцци у Франції теж має бажання придбати російську вакцину «Спутник V» для вакцинації мешканців міста.

Зазначимо, що наразі в Україні заборонено ввезення і використання російських вакцин проти коронавірусу, в тому числі і «Спутника V».

comments powered by HyperComments