Українцям радять, як не інфікуватися під час відпочинку

Неділя, 19 липня 2020, 15:42
Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко радить, як уберегтися від «традиційних» інфекційних захворювань, які можна «підчепити» купаючись у забруднених водоймах.
Українцям радять, як не інфікуватися під час відпочинку

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» дав поради, як уберегтися від різноманітних захворювань, відпочиваючи біля води.

«Вихідні. Тепло. Так і тягне до води.

Але треба пам’ятати, що є елементарні правила безпеки, яких треба дотримуватись, щоб відпочинок не закінчився в інфекційному стаціонарі.

І, на цей раз, мова йде не про коронавірус - відкриті водойми не вважаються джерелом передачі нової коронавірусної хвороби.

На цей раз про лямбліоз, лептоспіроз, ротавірус, гепатит А, холеру, шигельоз, сальмонельоз, і, навіть, черевний тиф. Ці інфекції можна «підцепити» купаючись в забруднених водоймах.

А щоб цього не сталося:

 - вибираємо для відпочинку водойму та пляж, які мають відповідний дозвіл;

- не п’ємо воду з водойми, не миємо в ній овочі та фрукти;

- не купаємось при наявності пошкоджень шкіри, а також при наявності ГРВІ чи відразу після неї;

- під час купання не ковтаємо воду з водойми;

- не вживаємо алкогольні напої та не купаємось в стані алкогольного сп’яніння;

- не купаємось у водоймах з домашніми тваринами;

- обходимо стороною водойми біля яких стоїть табличка «купатися заборонено», а також водойми зі стоячою водою з заростями або там де плавають качки.

Симптоми можливого інфікування інколи можуть проявитися майже відразу, але іноді це відбувається через кілька днів або навіть через пару тижнів після купання у водоймі. Небезпечними симптомами є свербіж, висипання на шкірі і слизових, виділення зі статевих органів, диспепсичні розлади, підвищення температури. У цих випадках треба терміново звернутися до лікаря.

Бережіть себе.

І дотримуйтесь соціальної дистанції. Бо COVID-19 ще не подоланий», – написав Віктор Ляшко.

comments powered by HyperComments