У Садового хочуть посилити карантин у Львові: зупинити транспорт і закрити садочки

Понеділок, 29 березня 2021, 16:02
Йдеться, зокрема, про припинення роботи дитячих садочків та припинення роботи громадського транспорту
У Садового хочуть посилити карантин у Львові: зупинити транспорт і закрити садочки

Оскільки епідемічна ситуація із поширенням коронавірусу у місті Львові та на Львівщині не покращується, а навпаки кількість нових інфікувань продовжує зростати, у Львові можуть посилити карантинні обмеження. Про це сьогодні вранці натякнув міський голова Андрій Садовий, а потім конкретизував його заступник Андрій Москаленко.

За словами Андрія Москаленка, завтра на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій будуть розглядати обмеження у русі громадського транспорту, а також припинення роботи дитячих садочків та окремих магазинів та підприємств сфери послуг. Про це Москаленко заявив сьогодні на брифінгу.

«Сьогодні вранці відбулося засідання штабу з протидії коронавірусу. Ми розглянули ситуацію, яка є станом на сьогодні, і можемо констатувати, що сьогодні вже близько тисячі, а якщо бути конкретним, то 980 ліжкомісць, з 1300 є зайнятими. Ви знаєте, що ми паралельно займаємося створенням додаткових ліжкомісць, підведенням кисню, завезенням обладнання тощо. І та динаміка, яка є в останні дні, залишається такою, що близько 40 – 50 нових пацієнтів поступають щодня, і ця кількість зростає.

Саме тому ми сьогодні на штабі розглядали кілька важливих і дуже різких дій, які повинні дати ефект. Мова і про обмеження руху громадського транспорту, мова і про роботу дитячих садочків, мова і про обмеження функціонування цілої частини економіки.

Власне сьогодні до кінця дня ще відбуватимуться спілкування з різними представниками сфер економіки, щоб на завтра ми могли ці рішення, які проговорили на штабі, винести на засідання комісії. З

окрема, точно вже можемо сказати, що окрім карантинних обмежень, буде прийнято ряд рішень щодо припинення роботи тих інституцій і установ, які попри чітку заборону роботи, порушували карантин. Адже це є не зовсім коректно демонструвати таку поведінку тоді, коли багато інституцій працюють з обмеженнями або не працюють взагалі», – заявив Андрій Москаленко.

Повідомляється, що у комунальних закладах охорони здоров’я із пневмоніями перебуває 980 пацієнтів, із них 899 мають COVID-19, в реанімаційних відділеннях – 71 пацієнт, 29 пацієнтів під’єднані до апаратів штучної вентиляції легенів.

Наразі у комунальних лікарнях міста Львова облаштовано 1500 ліжок для пацієнтів із COVID-19, місто працює над розгортанням 1000 додаткових ліжок, найбільше із них буде у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги.

Можемо припустити, що припинення роботи громадського транспорту Львові пояснюється не тільки складною епідемічною ситуацією, але й суто фінансовими моментами. Зазначимо, що під час першої і другої хвиль коронавірусу більшість міст Європи не зупиняли повністю громадський транспорт, а обмежували чисельність пасажирів, які одночасно перебувають у салонах – до 50% від кількості місць для сидіння. Нагадаємо, що у Львові нещодавно обговорювалася можливість підвищення вартості проїзду в громадському транспорті, причому перевізники пропонували тариф у 14 грн. за поїздку, місто з запропонувало «компромісний» тариф у 10 гривень. Наразі діє тариф в 7 гривень, отож обмеження чисельності пасажирів у салонах із одночасним безкоштовним проїздом пільговиків обернеться значними збитками як для приватних, так і для комунальних перевізників. Отож Садовому і його команді буде простіше зупинити роботу громадського транспорту, а ніж шукати шляхи компенсації втрат перевізників чи втрачати популярність на відміні безкоштовного проїзду пільговиків на час карантину.

Зазначимо, що під час зимового «локдауну» карантинні обмеження, щодо кількості пасажирів, які одночасно перевозяться у комунальному громадському транспорті практично ніхто не контролював, в результаті транспорт курсував переповнений, а частина пасажирів ігнорували засоби індивідуального захисту.

comments powered by HyperComments