У Львівській опері держаудитори виявили безпідставних витрат на 66 мільйонів гривень

Субота, 5 вересня 2020, 12:22
У Держаудитслужбі кажуть, що виявили у Львівському національному академічному театрі опери і балету ім. Соломії Крушельницької низку неефективних управлінських рішень та незаконних видатків
У Львівській опері держаудитори виявили безпідставних витрат на 66 мільйонів гривень

Державна аудиторська служба України провела перевірку фінансово-господарської діяльності Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької за період з 1 січня 2017 року по 31 березня 2020 року та виявила низку неефективних управлінських рішень та незаконних видатків, що призвели до витрат на 66 млн грн. Про це повідомляє прес-служба Західного офісу Державної аудиторської служби України.

«Всупереч вимогам законодавства театром при формуванні та затвердженні штатних розписів значно завищено потреби в коштах на оплату праці для здійснення працівникам доплати за вислугу років. Як наслідок, з бюджету зайво отримано і використано майже 15,3 млн грн. Через застосування додаткових коефіцієнтів до окладів працівників додатково витрачено 25,3 млн грн за рахунок коштів загального фонду державного бюджету», – йдеться у повідомленні Держаудитслужби. Загалом незаконні видатки Львівської опери сягають 17,7 мільйонів гривень.

Керівництво Львівської опери звинувачують також у тому, що воно неодноразово залучало сторонніх солістів і артистів, яким за надані послуги виплатили 13,7 млн грн, незважаючи на наявність власних артистів. Зауважимо, що залучення відомих виконавців і акторів «на стороні» – це типова практика театральної діяльності, адже участь у виставі популярного співака чи актора – це можливість залучити більшу кількість глядачів (і відповідно отримати більший дохід), а ніж у випадку участі у такій же виставі власних, але маловідомих виконавців.

«Театр безпідставно витратив 906,7 тис грн на доплати працівникам за розширення зони обслуговування, збільшення обсягу виконуваних робіт тощо. Ревізією виявлено зайве витрачання 655,7 тис грн унаслідок завищення підрядними організаціями вартості робіт з капітального ремонту приміщень театру», – також кажуть у Держаудитслужбі.

Зауважимо, що Львівський національний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької очолює Василь Вовкун, який за часів президентства Віктора Ющенка обіймав посаду Міністра культури України. Зараз Держаудитслужба України надіслала йому листа з вимогою усунути порушення, а на начальника планово-економічного відділу Львівської опери склали протокол про адміністративне правопорушення.

comments powered by HyperComments