Левандівку і Рясне у Львові з’єднають новою дорогою із тунелем

Четвер, 23 липня 2020, 14:43
Очікується, що продовження вулиці Суботівської від Левандівки до Рясного-1 обійдеться біля 700 мільйонів гривень
Левандівку і Рясне у Львові з’єднають новою дорогою із тунелем

У Львівській мерії планують з’єднати Левандівку із Рясним. Проектні роботи уже ведуться. Про це із посиланням на заступницю міського голови із питань ЖКГ Ірину Маруняк повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Також зараз розробляємо проект ремонту вул. Суботівська. Проект розділений на два.

Перший – це облаштування самої дороги, яка з'єднає Рясне і Левандівку. Другий – це облаштування тунелю на вул. Суботівська.

Орієнтовна вартість цих проектів 700 млн грн. Тому цього року плануємо, що проекти будуть зроблені, а наступного року пройдемо експертизу і тендерні процедури», – повідомила Ірина Маруняк розповідаючи про стан ремонтів і реконструкцій вулично-дорожньої інфраструктури.

Зауважимо, що між Левандівкою та житловим масивом Рясне-1 знаходяться колії товарної станції Львів – Клепарів, отож, щоб з’єднати два мікрорайони потрібно будувати або шляхопровід або тунель. Готуючись до будівництва трамвая на Сихів, який теж мав перетинати колії залізничної станції Персенківка, вибрали варіант шляхопроводу, який будували більше 20 років і змогли добудувати тільки після залучення «Укрзалізниці». Від завершення будівництва шляхопроводу до запуску трамвая пройшло іще біля 13 років.

Зазначимо, що півтори роки тому Ірина Маруняк називала вдвічі меншу вартість будівництва дороги між Левандівкою та Рясним – 315 мільйонів гривень. Про це в січня 2019 року повідомляв «Львівський портал».

«Із червня (2018 року – ред..) у нас працює робоча група щодо проекту будівництва дороги на вулиці Суботівській. Якщо ми її якісно спроектуємо і зробимо, то вона дасть можливість з’єднати вул. Шевченка із вул. Суботівською, тобто це буде такий місточок, що сполучатиме із центром міста. Зараз наші служби виготовляють технічні умови, після цього «Інститут просторового розвитку» буде виготовляти проект, це триватиме орієнтовно п’ять місяців, а вже після будуть тендери», – заявляла у січні 2019 року Ірина Маруняк. Вона говорила, що будівельні роботи розпочнуться не раніше ніж у 2020 році.

Як бачимо, за півтора роки вартість будівництва дороги із Левандівки до Рясного зросла більш ніж у 2,2 рази. Розробка дуже дорогих проектів стає типовою ситуацією у тих випадках, коли до цього має стосунок керівник ЛКП «Інститут просторового розвитку», радник міського голови Львова Олег Едвардович Шмід.

Для прикладу, очікувана вартість реконструкції вулиці Степана Бандери на ділянці біля 1 кілометра ЛКП «Львівавтодор» при проведенні тендеру оцінило у понад 200 мільйонів гривень. Шмід мав прямий стосунок до розробки ескізного проекту реконструкції вулиці Бандери в рамках проекту «Вулиця для всіх». Не дивлячись на те, що ескізи реконструкції вулиці Бандери були «забраковані» мешканцями і поціновувачами історичного середовища, Олег Шмід пролобіював знищення на вулиці Степана Бандери історичного брукованого покриття. Щоправда, тендер на проектування реконструкції вулиці Степана Бандери виграла інша проектна компанія. Проект реконструкції вулиці Пекарської і Шмізерів – 100% розробка ЛКП «Інститут просторового розвитку». Тут ремонт 1100 метрів не магістральних вулиць попередньо оцінили в суму біля 135 мільйонів гривень.

comments powered by HyperComments