Львівщину знову накрив коронавірусний шквал

Четвер, 16 липня 2020, 09:25
Хоча протягом минулої доби в регіоні було проведено лише 1144 ПЛР-тести, виявлено майже 200 нових випадків інфікування коронавірусом SARS-COV-2
Львівщину знову накрив коронавірусний шквал

На Львівщині – новий пік виявлення інфікованих коронавірусом SARS-COV-2: протягом доби 15 липня 2020 року лабораторіями регіону проведено 1144 дослідження методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР). В результаті цих досліджень виявлено 197 нових випадків інфікування коронавірусом (17,22% від всіх проведених ПЛР-тестів), із них 84 випадки – у Львові. Про це повідомила очільниця міського штабу із протидії коронавірусу, заступниця міського голови Львова Галина Слічна, пише прес-служба Львівської міської ради.

Таким чином, станом на 08:00 16 липня 2020 року на Львівщині уже виявлено 7622 випадки інфікування коронавірусом SARS-COV-2, тобто інфікувався уже кожен 330-й мешканець регіону. Від початку епідемії через коронавірус уже померло 199 осіб (2,61% від загальної кількості інфікованих), в тому числі протягом 15 липня 2020 року – померло 6 недужих на COVID-19. За весь період епідемії коронавірус побороло лише 1242 пацієнти, тобто лише 16,29% від загальної кількості інфікованих – це найнижчий показник серед регіонів України! Отож, зараз на Львівщині налічується 6181 «активний» пацієнт із коронавірусом (81,1% від загальної кількості інфікованих), тобто на 100 тисяч мешканців Львівщини припадає 246,5 «активних» пацієнтів із корона вірусною хворобою. Більшість із них знаходяться на домашній самоізоляції і амбулаторному лікуванні, отож залишається значний ризик, що ці люди можуть інфікувати членів своїх родин.

За даними Галини Слічної, лабораторії Львівщини, які проводять ПЛР-тестування і далі не справляються із кількістю зразків, які надходять на дослідження. Слічна повідомила, що у роботу загалом вчора взяли 96 проб, залишок проб в холодильнику – 496 проб (вчора було 536 проб).

Наразі маємо ситуацію, що починаючи із минулої суботи кількість нових випадків інфікування коронавірусом на Львівщині стабільно зростає, отож прийняте на рівні області і міста рішення про послаблення карантинних обмежень явно є помилковим. Навпаки, для того, щоб розірвати ланцюг інфікування владі бажано посилити карантинні обмеження для того, щоб мінімізувати контакти (особливо тривалі) між мешканцями області, адже уже очевидно, що стаціонарні заклади першої і другої хвилі уже працюють на межі своїх можливостей і виписування пацієнтів із стаціонарного лікування йде не по факту одужання, а лише із покращенням. Так само на межі і можливості лабораторій, оскільки щодня фіксується значний залишок проб в холодильнику, щоправда такого критичного наростання, як було у кінці травня – у червні поки не спостерігається.

Також прес-служба Львівської міської ради подала інформацію про кількість госпіталізованих із приводу коронавірусу пацієнтів у деяких лікарнях міста Львова.

Отже, у Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні станом на ранок 16 липня 2020 року перебуває 175 пацієнтів (вчора було 173), із них в реанімаційному відділені – 5 пацієнтів, підключено до апаратів штучної вентиляції легенів – 4 пацієнти.

У комунальних лікарнях міста Львова загалом перебуває 198 пацієнтів  із приводу коронавірусу (вчора було 200): в 1-ій міській клінічній лікарні – 54 пацієнти, у 8-ій міській клінічній лікарні – 59 пацієнтів, у КНП «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги» – 85 пацієнтів.

За даними заступника керівника Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Ігоря Берника, вчора із ЛОІКЛ із одужання виписано 8 осіб, до приймального відділення звернулося 39 осіб, із них 11 госпіталізовано (із них 5 осіб із підозрою на COVID-19), решту відправлено на амбулаторне лікування і самоізоляцію. Ігор Берник зазначає, що із пацієнтів, які перебувають у ЛОІКЛ із приводу коронавірусу, 30-м досі лабораторно не підтверджено діагноз, тобто їх зразки досі не пройшли ПЛР-тестування. За минулу добу тільки 3-м пацієнтам ЛОІКЛ лабораторно підтверджено діагноз COVID-19, хоча вчора із підозрою на COVID-19 у ЛОІКЛ перебувало 29 осіб. (Це знову показує, що наявні лабораторні потужності із проведення ПЛР-тестування не відповідають потребам регіону і при наростанні кількості інфікованих лабораторна система Львівщини знову «ляже» – ред.).

Щодо віку пацієнтів, що перебувають у ЛОІКЛ із приводу коронавірусу, то за словами Ігоря Берника 74% - це пацієнти віком понад 50 років, 26% - віком від 18 до 50 років.

Нагадаємо, що не дивлячись на те, що на Львівщині є тенденція до збільшення виявлення нових випадків інфікування коронавірусом, обласна та міська у Львові комісії із ТЕБ та НС дозволили відкриття закладів дошкільної освіти: у Дрогобичі садочки відкрилися іще вчора, а у Львові – відкриються в п’ятницю. Окрім того, мерія Львова прагне дозволити роботу закладів культури, що абсолютно не відповідає реальній епідемічній ситуації у місті та регіоні.

Фото - Наталя Павлів.

comments powered by HyperComments