Хоча у Львові лютує коронавірус, віце-мер Андрій Москаленко хоче відновлення роботи закладів культури

Середа, 15 липня 2020, 11:38
Мерія Львова скерувала до обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій листа, з проханням дозволити роботу закладів культури
Хоча у Львові лютує коронавірус, віце-мер Андрій Москаленко хоче відновлення роботи закладів культури

Хоча на Львівщині продовжує активно розповсюджуватися коронавірус – із суботи по вівторок щодня реєструвалося від 104 до 171 нових випадків інфікування мешканців коронавірусом і значна кількість інфікованих саме зі Львова, у Львівській міській раді вважають, що уже можна відновлювати роботу закладів культури. Про це повідомила прес-служба ЛМР.

Прес-служба повідомила, що мерія Львова скерувала до обласної комісії із ТЕБ та НС листа із проханням переглянути своє рішення про заборону на відновлення роботи закладів культури на Львівщині. У мерії заявляють, що нібито посадовці Львівської ОДА повідомляли про те, що дозволять працювати закладам культури, проте в опублікованому протоколі зовсім інше рішення.

«Ми отримали протокол обласної комісії з питань ТЕБ і НС сьогодні по обіді. Добре, що ми швидше не провели свого засідання, оскільки те, що вчора звучало на брифінгу після обласної комісії, і те, що ми сьогодні отримали, відрізняється.

Вчора на брифінгу заступником голови облдержадміністрації було озвучено, що робота закладів культури, окрім театрів і кінотеатрів, дозволяється, а сьогодні в протоколі бачимо, що їх діяльність забороняється. Тому ми на своєму засіданні комісії з питань ТЕБ і НС прийняли рішення скерувати лист на обласну комісію, щоб вони переглянули свої рішення і дозволили закладам культури функціонувати», – розповіла Галина Слічна, очільниця міського штабу із прийняття оперативних рішень в умовах загрози епідемії коронавірусної інфекції у Львові.

«На попередньому засіданні міської і обласної комісій з питань ТЕБ і НС були прийняті рішення, аби дослідити, чи готові заклади культури до повноцінного відкриття. Нами було створено спеціальні комісії, які обстежили бібліотеки, музеї, театри, кінотеатри чи вони мають антисептики, маски, розмітки, чи навчений персонал. Всі вони мають досить високий рівень готовності. Ми маємо розроблені відповідні протоколи їх роботи. Також є прийнята постанова Кабміну від 8 липня, яка дає закладам культури більшу зможу працювати: дозволяється перебування 1 людини на 5 кв. м та не більше 50% заповненості.

Зважаючи на це все, ми звернулися до обласної комісії, яка прийняла рішення про заборону діяльності закладів культури, щоб вони переглянули своє рішення і дозволили їм працювати відповідно до спеціальних протоколів.

Ми готові нести відповідальність за їх діяльність. Ми вважаємо, що всі спільно мають об'єднати зусилля заради того, щоб заклади культури могли відновити свою діяльність. Культура сьогодні має вийти в пріоритет, іншого шляху немає», – наголосив Андрій Москаленко, заступник міського голови з питань розвитку.

Зазначимо, що Львівщина, а зокрема і місто Львів, наразі є епіцентром коронавірусної епідемії в Україні. Одна із найбільших проблем – велика кількість «активних» пацієнтів із коронавірусом, левова частина із яких знаходиться на амбулаторному лікуванні, отож існує небезпека поширення інфекції серед родин, адже далеко не усі родини мають умови для надійної самоізоляції недужого на коронавірусну інфекцію.

Крім того, заступниця міського голови Львова пані Галина Слічна постіно заявляє про наявність черги на ПЛР тестування. Зокрема сьогодні вона повідомила про те, що залишок проб у холодильниках лабораторій – 536 проб. Це максимальна кількість за останній час, що говорить про те, що лабораторії Львівщини досі не можуть проводити необхідну кількість ПЛР-тестів.

З огляду на це на Львівщині і у Львові зокрема з точки зору реальної епідемічної ситуації доцільніше посилювати, а не послаблювати карантинні заходи. Абсолютно нелогічним видається відновлення роботи театрів і кінотеатрів, оскільки робота таких закладів передбачає тривале перебування значної кількості людей у закритому приміщенні. Проте, видається, що для керівників міста Львова у пріоритеті не життя та здоров’я мешканців міста та області, але передвиборчий піар.

comments powered by HyperComments