Через коронавірус бюджет Львова недоотримає більше 800 мільйонів гривень

Понеділок, 13 липня 2020, 17:16
За словами Андрія Садового на початок липня недоотримання по загальному фонду міського бюджету становить біля 300 мільйонів, а по бюджету розвитку – мінус півмільярда гривень.
Через коронавірус бюджет Львова недоотримає більше 800 мільйонів гривень

Мер Львова Андрій Садовий визнав, що бюджет міста Львова дуже постраждав від коронавірусної кризи. Отож місто призупинило реалізацію низки інфраструктурних проектів, щоб мати кошти на виплату зарплати працівникам великих комунальних підприємств, зокрема тих, які забезпечують водопостачання, тепло та ін. Садовий хоче, щоб депутати міськради проголосували за ухвали, які допоможуть стабілізувати ситуацію на комунальних підприємствах. Про це пише прес-служба Львівської міської ради.

«Недонадходження до бюджету є великі: на початок липня тільки по загальному фонду ми недоотримали 300 мільйонів гривень, по бюджету розвиту ми очікуємо десь мінус 500 мільйонів гривень, а це великі кошти і їх треба чимось перекривати», – заявляє Андрій Садовий. Він зазначає, що пріоритет є у виплаті заробітних плат працівникам ЛКП, тому, за словами мера «ми наразі припинили фінансування деяких важливих речей, щоб вчасно виплачувати людям зарплату».

Садовий зазначає, що «знімати» кошти із ремонтної компанії по дорогах він не буде, хоча на ці статті виділяються просто шалені кошти із міського бюджету – наприклад, ремонт вулиці Бандери довжиною в 1 кілометр на тендері у ЛКП «Львівавтодор» оцінюють у понад 200 мільйонів гривень, а ремонт вулиці Пекарської (1,1 кілометра) – у 135 мільйонів гривень. Жодна із цих вулиць не є магістральною, тому можуть спокійно почекати на вихід Львова із коронавірусної кризи.

Небажання «зняти» кошти із інфраструктурних проектів Садовий мотивує тим, що це «кошти, які ми отримали від випуску облігацій, ми не маємо права нікуди більше їх витрачати, а багато робіт із заміни мереж і комунікацій ми перенесли на пізніше, бо кошти, в першу чергу, скеровуємо на виплату зарплатні».

Отож, Андрій Садовий вчергове звинувачує депутатів Львівської  міської ради у «шкідництві», оскільки вони не хочуть голосувати за чергові кредити європейських банків під муніципальні гарантії. В той самий час Садовий не хоче бачити, що ЛКП «Львівавтодор» у тендерних умовах обіцяє підрядникам … аванси у розмірі 30%.

Зазначимо, що із однієї сторони Андрій Садовий говорить про проблеми із наявністю коштів у міському бюджеті, а з другої сторони – під час карантинних обмежень він відновлює дію пільг на проїзд у міському громадському транспорті для пенсіонерів, які, між іншим, не передбачені жодним Законом Україні. Пільги для пенсіонерів у Львові повертають у розпал коронавірусної епідемії при тому, що власне особи пенсійного віку є «групою ризику», які хворіють на COVID-19 у найбільш важкій формі, потребують госпіталізації і, нажаль, є основними жертвами пандемії коронавірусу як в Україні, так і у світі. Заступник директора Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Ігор Берник на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» постійно наголошує про те, що люди віком від 50 років і вище складають три чверті від усіх пацієнтів, госпіталізованих у ЛОІКЛ із приводу коронавірусу. Крім того, урядом Україні приймалися спеціальні карантинні обмеження, обмежували мобільність осіб літнього віку – їм потрібно було перебувати вдома в режимі самоізоляції. Зараз в Україні діє режим адаптивного карантину, отож у влади міста є всі можливості захистити літніх людей від інфікування коронавірусом завдяки обмеженню їх пересування містом у громадському транспорті. Передбачений на законодавчому рівні механізм монетизації пільг дає можливість компенсувати втрату безкоштовного проїзду в громадському транспорті за рахунок додаткових виплат.

Проте для Андрія Садового і його оточення, вочевидь передвиборчий піар значно важливіший, а ніж економічні міркування чи навіть життя і здоров’я літніх людей, які в результаті активного пересування по місту в громадському транспорті можуть інфікуватися коронавірусом.

Зазначимо, що коронавірусна епідемія поставила під сумнів вектор розвитку Львова, який активно пропагувався Андрієм Садовим «ІТ і туризм». Щодо фахівців ІТ-галузі, то вони в основному успішно ухиляються від сплати податків як у місцевий, так і у загальноукраїнській бюджети. Щодо туризму, то коронавірусна пандемія значно скоротила його прибутковість. Отож, міський бюджет Львова зазнає значно більших втрат, а ніж бюджети тих міст, де люди переважно зайняті у промисловості. Більше того, через відсутність значної кількості робочих місць, які створює промисловість, значна кількість львів’ян і мешканців області виїздила на заробітки до Європейського Союзу, в тому числі і до тих країн, які стали епіцентром поширення коронавірусу – Італії та Іспанії. Оскільки компанія по виявленню інфікованих «заробітчан» у Львові та Львівській області була провалена, Львівщину, як і низку інших регіонів Західної України у червні накрило «епідемічне цунамі». Отож місту потрібно думати не про нові кредити, а про те, як затягнути пояс, скоротити чиновників, приватизувати частину комунальних підприємств і змінити вектор розвитку на відновлення промисловості в межах планованої Львівської ОТГ.

 

comments powered by HyperComments