Зеленський призначив командувати ЗСУ львів’янина

Середа, 22 травня 2019, 20:15
Хоча місто походження Руслана Хомчака досі залишається дискусійним
Зеленський призначив командувати ЗСУ львів’янина

Руслан Хомчак пройшов навчання у Москві, у ЗСУ командував двома полками та потім армійським корпусом, з початку АТО :

- командувач оперативним командуванням "Південь" - на момент початку війни (до липня 2014-го);

- командувач сектором "Б" сил АТО (липень - грудень 2014 го);

- начальник штабу сухопутних військ ЗСУ;

- командувач силами АТО на Донбасі (серпень-жовтень 2016 го);

- Головний інспектор Міністерства оборони (з лютого 2017 го - по теперішній час).

Генерал – майор найбільш відомий своїм командуванням групою військ, які виходили з Іловайського котла. Тоді генерал відмовився від евакуації, хоча був за межами кільця оточення та став на чолі колони військових, які виходили з Іловайська. Саме він першим заявив про наявність регулярних сил РФ на території України та першим вступив у бій з ними.  Також Хомчак був єдиним з командування, хто дав військовій прокуратурі та ВСК ВРУ свідчення про події під Іловайськом.

Тим не менш, є в біографії генерала й неприємні моменти, зокрема, конфлікт з «Айдаром». Добробатівці заявили, що Хомчак нібито не хотів видавати їм зброю, хоча це свідчення й сумнівне. Також поширення набуло відео, де Хомчак під час відступу з Іловайська нібито втікає, залишаючи солдат, хоча усіма військовими, які вийшли з оточення, та військовими прокурорами це було заперечено.

За свідченням журналіста Юрія Бутусова, Хомчак – найавторитетніший генерал ЗСУ та єдиний, хто реально брав участь у боях. Також він заявляє, що після Іловайська у Хомчака виробилася ненависть до окупаційних військ РФ та він в жодному разі не допустить повернення «совковості» до армії.

comments powered by HyperComments