«Правда – брехня» Садового: як мер Львова видає бажане за дійсне

Василь Січак  |  П'ятниця, 7 липня 2017, 14:54
Мер Львова подає журналістам неправдиву інформацію
«Правда – брехня» Садового: як мер Львова видає бажане за дійсне

Львівський міський голова Андрій Садовий є майстром маніпуляцій. Це, якщо висловлюватись дипломатично. Якщо ж говорити відверто, то мер дуже часто просто бреше.

Чергову брехню мер озвучив сьогодні, 7 липня, під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради. Члени виконкому виділили з бюджету міста Львова 25 млн. грн. обласній адміністрації за послуги з вивезення сміття.

Звісно, Садовий не втримався, щоб не прокоментувати це питання. Ба більше – знову не озвучити брехню.

«Ми платимо 25 млн. грн. області, щоб вона виконувала функції з вивезення відходів. Це «золота» ціна. Ніде в Україні немає таких прецедентів, щоб платити мільйони за вивезення сміття. Але безпека громадян для нас є на першому місці», - цитує Садового прес-служба Львівської міськради.

«Справжня варта – Львів» уже неодноразово писала про те, що 300 млн грн, за які Львівська ОДА очищатиме місто від сміття Садового – це менша сума, аніж витрачала на це Львівська міськрада, де депутати кожного пленарного засідання виділили кошти на вивіз сміття. І, до слова, звіту про використання цих коштів мер Львова постійно уникав.

Відтак, пропонуємо нашим читачам у наглядному вигляді інформацію про те, як мер Львова озвучує некоректну інформацію:

Заява мера Львова Андрія Садового

Реальний стан справ

Проблема виникла внаслідок підпалу і подальшого закриття звалища.

Проблема виникла десятки років тому і всі про неї знали – прокуратура і екологічна інспекція роками вимагали закрити полігон, що ігнорувалось міськрадою; востаннє екологічних інспекторів просто не пустили на територію звалища буквально за кілька тижнів до катастрофи. Ба більше – сам Садовий активно використовував тему сміттєзвалища у своїй політичній боротьбі, зокрема ще у 2006 році публічно обіцяв закрити полігон – однак жодної дії не було зроблено.

Всі ініціативи міста з вирішення ситуації блокуються.

Ніяких реальних ініціатив немає – місто відверто затягує процес рекультивації звалища (дамба не укріплюється, інфільтрати не спускаються і просто назад заливаються в тіло звалища, домовленості про оренду прилягаючої частини землі з Малехівською сільрадою за весь рік так і не досягнуто); за рік не спромоглось хоч якось просунутись в питанні побудови сміттєпереробного заводу (є домовленість з французами, які лише розробляють концепцію, коли буде відомий конкретний інвестор чи готовий хоча б проект – невідомо, ділянки теж фактично немає – місто саме знайти нічого не в стані, а пропоновані ЛОДА ділянки відверто ігноруються – ніяких зусиль в домовленостях з місцевими громадами місто не проявило), робота з власниками діючих полігонів не ведеться ніяка – незважаючи на всі заяви, місто реально писало листи лише в день засідання обласної комісії ТЕБ  і НС (що було публічно виявлено) і ніяк не проявляє себе в налагодженні співпраці з містами-підписантами меморандуму. А. Садовий ігнорує громадські слухання, сесії, не спілкується з людьми.

Ми не будемо витрачати кошти бюджету розвитку на сміття, бо не можна позбавляти фінансування інші сфери життя міста.

Маніпуляція – Садовий ревно береже бюджет розвитку, однак із «поточного» бюджету місто вже витратило понад 300 млн. грн. на вивіз сміття – витрачання цих коштів розслідує прокуратура і вже очевидно, що значна їх частина була просто «відмита», а сміття реально скинуте в лісопосадках по всій країні. В чому різниця дерибану коштів містян не з лівої, а з правої кишені – залишається загадкою.

 

 

Блокада є способом політичного тиску на мене і на партію «Самопоміч».

По-перше, в місцевих радах Львівщини і серед очільників населених пунктів області чимало представників «Самопомочі» і вони точно могли б надати якісь факти реального тиску на громади щодо неприйому львівського сміття – одного цього зроблено не було. Ба більше, саме представники «Самопомочі» часто динамлять сміттєві домовленості – як це було відкрито зроблено у Червонограді. Тим більше виникає питання в доцільності блокади для опонентів Садового – його рейтинги напередодні кризи знижувалось, в містян накопичилась об’єктивна втома від десятирічного перебування одної й тієї ж особи на чолі міста (результати першого туру мерських виборів), вояж «Самопомочі» у ВРУ закінчився незрозумілим перебуванням «опозицією у коаліції» - формування образу жертви і виставлення себе як неугодного опозиціонера вигідне впершу чергу самому Садовому, але аж ніяк не владі, в якої і без того безліч проблем.

Проблема сміття штучно створена, триває блокада Львова та його мешканців - «заручників».

Немає жодних доказів, натомість є факти затримання перевізників, складені акти через несанкціоноване скидання сміття не лише в Львівській області, а й по всій Україні. Навіть в тих містах, що погодились приймати сміття в рамках меморандуму, фіксували перевищені об’єми. А як же ті міста, що приймають сміття і про які заявляють в т.ч. і в ЛМР – Червоноград, Буськ, Новояворівськ та частково Дрогобич.

Влада лише спостерігає, допомоги немає. Закрили єдиний полігон в Грибовичах, а інших можливостей вивозити сміття не дали.

А приїзди Прем’єр-міністра, а вибір земельних ділянок під завод, а двічі допомога ЛОДА в очистці міста від сміття; полігон закритий лише через бездіяльність А. Садового – смерть рятувальників, відсутність рекультивації та укріплення дамби.

Немає реакції ЦОВ на вчорашнє звернення щодо надзвичайного екологічного стану у Львові

А. Садовий сам назвав свою ініціативу введення надзвичайної ситуації у Львові «знущанням над людьми». За його ж словами, таке рішення було вимушеним кроком, а якщо держава піде на це, «в неї є свої спеціальні плани». Це чистої води популізм та маніпуляція – для чого приймати такі рішення, якщо воно, за словами А. Садового, «грає на руку» лише державі?

Є у Тернопільській області полігон, який готовий приймати відходи зі Львова.

Насправді, Тернопільська міська рада і Малашовецька сільрада висловилась проти прийому ТПВ зі Львова, аналогічну позицію займає Тернопільська ОДА – Тернопільська облрада теж перш ніж приймати відходи зі Львова, хоче побачитись з А. Садовим. Очільник міста ж вчергове уникає людей і відверто бреше про міфічні полігони, які сплять і бачать купи сміття зі Львова в себе.

Влада відтермінувала плани відкриття кримінального провадження щодо мене та відсторонення від посади через страх перед реальними настроями людей, які не повелись на провокації.

Громада міста Львова продемонструвала реальний рівень підтримки Садового – щоденно перекриваючи вулиці міста сміттям.

В цьому році (2017) плануємо почати будівництво сміттєпереробного заводу.

Самі представники французької фірми «Еджіс» неодноразвов заявляли, що лише на проектування заводу необхідно не менше 11 місяців, а будівництво триватиме ще не менше трьох років.

В Україні ніхто не проводив рекультивацію полігону, ми першу в державі стикаємось з такими завданнями.

В 2013 році проведено повну рекультивацію полігону ТПВ на Олександрівському сміттєзвалищі поблизу Луганська.

У Львові скоротять фінансування освіти і медицини у зв’язку із витратами коштів міського бюджету (150 млн. грн., які передадуть ЛОДА.) на вивіз ТПВ з міста.

За рік власного господарювання ЛМР витратила на вивіз сміття вдвічі більше – 300 млн. грн. – при цьому витрачання цих коштів розслідується правоохоронцями, «львівське сміття» стало «пугалом» для цілої країни, а сам Львів потопає у смітті.

 

 

comments powered by HyperComments