Причини, які заважають розвитку фізичної реабілітації в Україні, за версією Володимира Зуба

Євгенія Пласконь  |  Четвер, 15 грудня 2016, 18:40
Всього їх три.
Причини, які заважають розвитку фізичної реабілітації в Україні, за версією Володимира Зуба

15 грудня, під час брифінгу з нагоди відкриття у Львові комунальної мережі кабінетів фізичної реабілітації, начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб розповів про проблеми, з якими стикаються в Україні при створенні подібних приміщень.

Всього глобальних причин є три: усвідомлення суспільством необхідності створення таких кабінетів, підготовка фахівців і рівень оплати діяльності спеціальних працівників.

На думку Володимира Зуба, медики та відповідальні за охорону здоров’я чиновники повинні зрозуміти усю глибину проблеми реабілітації:

“У першу чергу медичне суспільство повинне усвідомити, що це є важливо. Щоб лікар-траваматолог, невропатолог, хірург розумів, що він до якогось етапу працює, а далі має працювати фізичний реабілітолог. У мозку лікарів треба перевернути цю історію, щоб було усвідомлення - людина без медичної освіти може допомогти хворому на певному етапі більше, ніж наші таблетки й уколи. Коли це усвідомлять лікарі й чиновники від медицини, тоді вони повинні піти до своєї влади на територіях і переконати її”, - вважає начальник управління охорони здоров’я ЛМР.

Іще однією проблемою є відсутність спеціалізованих курсів із підготовки власне фахівців-реабілітологів:

“На сьогодні немає учбових програм у медінститутах для підготовки фізичних реабілітологів. Такі програми є в університеті фізичної культури, і ми користаємось тими випускниками. Вперше ці випускники прийшли до нас у середині 90-х, сьогодні вони вже вчать інших. Це для нас дуже велика допомога, вони знають наші потреби, ми даємо їм замовлення — готуйте спеціалістів у таку поліклініку”, - розповів чиновник.

Загалом у Львові працює 22 спеціаліста-реабілітолога: від 1 до 3 працівників на кожну комунальну поліклініку. Зараз чекають на черговий випуск студентів, щоб найняти на роботу. В управлінні охорони здоров’я сподіваються розширити штат до 5-6 фахівців на кожен кабінет.

Третя проблема полягає у гідній оплаті праці спеціалізованих працівників.

“Штатні нормативи у галузі охорони здоров’я сформовані так, що ці працівники можуть у нас працювати або на посадах середнього і молодшого персоналу, або на посадах із категорії “інші спеціалісти з вищою освітою” з мінімальним посадовим окладом 1800 гривень”, - пояснив Володимир Зуб.

“Я свідомий того, що ці молоді люди, випускники, які прийшли до нас працювати і ще місяць тому не знали як до цього обладнання підійти, наберуться досвіду і через два роки будуть в приватний бізнес іти. Бо приватні структури дуже чітко реагують на потреби, вони також розвиватимуть цю мережу і вони спеціалістів, підготовлених у наших установах, заберуть”, - додав він.

Влада міста збирається вирішувати це питання наразі шляхом виплати відсотків, преміювання та матеріальної допомоги.

Раніше "Справжня Варта" повідомляла про запровадження у Львові мережі комунальних реабілітаційних кабінетів.

comments powered by HyperComments