У Львові запровадили відновну терапію за місцем проживання (ФОТО)

Євгенія Пласконь  |  Четвер, 15 грудня 2016, 16:56
Перша в Україні мережа комунальних реабілітаційних кабінетів запрацювала у місті Лева.
У Львові запровадили відновну терапію за місцем проживання (ФОТО)

Сьогодні, 15 грудня у Першій міській клінічній лікарні імені Князя Лева представили перші результати роботи кабінетів фізичної реабілітації для людей, які з різних причин втратили рухові функції.

Мережа кабінетів запрацювала у Львові з кінця листопада у відділеннях міських поліклінік (на Симоненка, 4; Червоної Калини, 68; Виговського, 32; Медової Печери, 1), неврологічних відділеннях міських лікарень (Чупринки, 45; Навроцького, 23) та у поліклінічних відділеннях 1-ї міської лікарні (Хімічна, 7а; Мазепи, 25). За цей час уже понад 400 пацієнтів пройшли реабілітаційне лікування.

За словами начальника управління охорони здоров’я ЛМР Володимира Зуба, ідея розвитку мережі фізичної реабілітації з’явилася 2008 року. Але через кризу, робота над проектом стартувала лише у 2015 році.

Відкриття кабінетів фізичної реабілітації у поліклінічних умовах надасть можливість пацієнтам після виписки зі стаціонару продовжити лікування за місцем проживання.

“Коли закінчується процес медикаментозного лікування, пацієнт переводиться у відділення фізичної реабілітації лікарні швидкої медичної допомоги. Там у залах пацієнт починає навчатися вправ і навиків, для того щоб відновити втрачену рухову функцію, але пацієнт не може знаходитися місяцями у відділенні фізичної реабілітації. Зазвичай, 14 днів - і ми пацієнта виписуємо, якщо стан дозволяє. І що далі? Процес реабілітації повинен тривати в середньому 16 тижнів — 4 місяці! Тому ми, знаючи цей механізм, цього року створили ще 8 точок, де пацієнт може продовжити своє лікування: дві стаціонарні (5 і 8 лікарня), шість точок — амбулаторно-поліклінічні”, - зазначив Володимир Зуб.

На ерготерапію (працетерапію) пацієнти приходять у поліклініку щодня: займаються, відновлюють дрібну моторику — по-новій вчаться защіпати ґудзики, наливати воду, відчиняти двері та ін.

“Щодня я приходжу на 9 годину, відвідую двох лікарів, проходжу низькочастотну терапію, йду на масаж, магніто-лазерну терапію в різні кабінети, проводжу тут час до 1 години. Зрушення йде однозначно, я це сам бачу: можу знімати спеціальні кільця, лікар мій - Тарас Павлович - назначає переставляти кубіки, ще відсовую шухляди, піднімаю чайник, але він пустий, бо важкого не можу поки підняти.  Чим менша фігура, тим важче мені зжимати річ; великі захопити легше, але я вже можу відчути, що тут потиск є. До ґудзиків мені ще трохи далекувато”, - розповів один із пацієнтів новоствореного кабінету фізичної реабілітації. 

Ще одна пацієнтка, яка мешкає неподалік клініки, зі сльозами на очах згадувала історію свого відновлення після інсульту:

“У поліклініці я вже втретє. Ситуація — інсульт, трапився 26 лютого, на мій день народження. Роблю вправи, горня можу підняти, складати піраміди, писати. До цього були серйозні проблеми у побуті - відняло мову повністю; вдалось відновити трохи більше, ніж за пів року. Реабілітологам вдячна понад життя”, - поділилась Наталія Сенів.

Розповісти про результати роботи нового кабінету прийшов і міський голова Андрій Садовий:

“Ви всі пам’ятаєте, як рік тому назад відкрили реабілітаційний центр на Топольній, в першу чергу він мав на меті допомагати нашим хлопцям, які вернулися із зони бойових дій, які перенесли важкі операції, травми. Але поза тим, цей комплекс також приймає і львів’ян, які перенесли інсульт чи мають інші важкі хвороби. Ця практика виявилась дуже позитивною, ми пішли далі і вирішили подібні кабінети зробити в наших шести поліклініках. Цей кабінет функціонує вже два тижні. Загалом на його створення потрачено більше 3 мільйонів гривень”, - сказав мер Львова.

Кошти  на закупівлю обладнання та облаштування кабінету пішли із субвенції, а самі роботи проводилися за позабюджетні кошти. Влада міста розраховує на великий потік пацієнтів та розглядає можливість розширення площі під такі кабінети. 

“Альтернативою цьому є приватні кабінети, але вони дуже дорогі, бідні люди на сьогодні можливості скористатися ними не мають. Тут, фактично, людина жодних коштів не платить, вона приходить і отримує послуги. Єдине питання, яке сьогодні для мене було дуже важливим — адекватна зарплата для реабілітологів. Якщо ми не забезпечимо належного рівня, високої зарплати, дуже важко буде втримати спеціалістів, тому що робота дуже непроста і спеціалізована. Ми знайдемо юридичне рішення, щоб хлопці і дівчата, які будуть працювати тут, мали достойну заробітну плату і ні від кого не залежали”, - пообіцяв Андрій Садовий.

comments powered by HyperComments