На Львівщині від виборів у ОТГ очікують акцій протесту, замінувань і “чорного піару”

Євгенія Пласконь  |  Понеділок, 12 грудня 2016, 20:55
За словами експертів, таке трапляється щороку.
На Львівщині від виборів у ОТГ очікують акцій протесту, замінувань і “чорного піару”

18 грудня відбудуться вибори у шести об’єднаних територіальних громадах Львівщини: у Мостиському, Старосамбірському, Пустомитіському та Кам’янка-Бузькому районах.

Про це сьогодні, 12 грудня, під час прес-конференції на тему: «Порушення на виборах у об'єднаних громадах: про що говорить статистика», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила координатор спостереження за виборами в ОТГ від Громадянської мережі «ОПОРА» Наталія Радиш.

Ще наприкінці жовтня, коли розпочався виборчий процес, почалися проблеми: за словами Наталії Радиш, окремі члени комісій саботували роботи, не приходили на засідання, а кандидати почали вести агітацію лише нещодавно.

“Наші спостерігачі фіксують найбільше порушень в агітації. Це є агітки без вихідних даних. У Судовій Вишні на двох кандидатів наші спостерігачі написали скарги до територіальної комісії. Також є поширення агітаційних матеріалів у невстановлених місцях”, - розповіла вона.

Спостерігачі за виборами також знають, чого варто очікувати: у сільській місцевості — надання бюлетнів без паспортів, вкидання “чорного піару” за день до виборів та навіть акції протесту.

“Ми не виключаємо, що можуть бути акції протесту. Тому будуть посилені в цих районах слідчо-оперативні групи та створені резерви особового складу. Також будуть працювати вибухотехніки. Тому що на кожних виборах ми отримуємо анонімні повідомлення про замінування”, - зазначив начальник відділу масових та охоронних заходів управління превентивної діяльності ГУ Національної поліції у Львівській області,  Ігор Гнилюх.

Наразі є тільки одне звернення до правоохоронних органів щодо порушення виборчого процесу.

“3 грудня до в Кам’янка-Бузьке відділення поліції надійшла заява зі скаргою на порушення Конституції України під час виборів до Жовтанецької сільської ради. Ми скерували це звернення до СБУ”, - повідомив Ігор Гнилюх.

Він також просить громадян про всі порушення виборчого законодавства, а також про можливі загрози зриву виборчого процесу повідомляти до чергового ГУ НПУ у Львівській області за телефоном (032) 258 69 01.

comments powered by HyperComments