“Мені хочеться зробити першу професійну структуру зв’язану з класичним мистецтвом, прорубати вікно у світ”, - Оксана Линів

Євгенія Пласконь  |  Понеділок, 12 грудня 2016, 22:03
Засновниця Молодіжного оркестру про концерти і фестиваль.
“Мені хочеться зробити першу професійну структуру зв’язану з класичним мистецтвом, прорубати вікно у світ”, - Оксана Линів

У Львові проходить прослуховування до Молодіжного симфонічного оркестру, який у перспективі має стати глобальним проектом із міжнародної співпраці. Окрім турів Україною та Німеччиною новоствореного оркестру, планують також запустити фестиваль “LvivMozArt”.

Про це повідомляє кореспондент “Справжньої Варти”.

Диригент Баварської Державної опери та засновниця Молодіжного симфонічного оркестру України Оксана Линів називає створення Молодіжного симфонічного оркестру України великим подарунком від Німеччини, адже в нашій країні пройде цілий концертний тур, тоді як у аналогічному проекті з Мексикою був лише один спільний концерт із німецьким оркестром.

“Я дуже рада, що з моєї невеличкої ініціативи вдасться зробити таку велику справу. Ми хочемо створити абсолютно нову спільноту, в якій діти зможуть розвиватися, отримувати новий досвід: не тільки професійний, але й чисто людський, тому що оркестр буде в першу чергу спрямований на проекти і на співпрацю”, - поділилася Оксана Линів.
У рамках співпраці Молодіжного симфонічного оркестру України та Федеративного молодіжного оркестру Німеччини передбачено концертний тур Україною (Львів, Київ, Одеса, Харків) та Німеччиною (Бонн, Берлін) у серпні-вересні 2017 року.
“Нашим партнером є Бетховенський фестиваль Бонн, організаторкою якого є Ніка Вагнер, правнучка композитора Вагнера, яка в тому числі займається і нашим фестивалем. Два тижні назад ми були в Зальцбургу, де представили всі ці проекти в найвищих установах  — це фундація Mozarteum (найвища фундація у справах Моцарта) та губернатор Зальцбургської землі, які є дуже захопленими проектом”, - розповіла Оксана Линів.
 
Програма буде складатися із творів українських та німецьких композиторів. 

За словами диригента, ідея створення оркестру, як і фестивалю, зародилася спонтанно, після початку роботи у Баварській державній опері, коли виявилось, що нічого подібного в нашій країні ще не було.

“Заснування фестивалю “Львів МоцАрт” в жодному разі не повинно мати ніякого маленького локального характеру, мені хочеться зробити першу професійну структуру зв’язану з класичним мистецтвом, прорубати вікно у світ, щоби з цією структурою потім можна було працювати”, - наголосила Оксана Линів.

Усю потужність проекту оцінила й влада Львова у особі заступника міського голови з питань розвитку ЛМР Андрія Москаленка та директора департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА Христини Береговської.

“Одна справа — навчатися в початковій музичній школі, інша справа — відчути себе на єдиній всеукраїнській платформі, відтак — інтернаціональній платформі. У цьому випадку культура стає тим засобом виховання і засобом-інструментом, який руйнує почуття меншовартості”, - зазначила Христина Береговська.

Раніше "Справжня Варта" повідомляла про деталі прослуховування.

comments powered by HyperComments