Містичний Львів: 21 червня містяни святкуватимуть Івана Купала

Орися Хом’як  |  Четвер, 20 червня 2013, 01:10
Вікові традиції на сучасний лад знову повертаються в осередок культурного життя України. У добу літнього сонцестояння, 21 червня відбудеться свято Івана Купала. Учасники дійства, яке проходитиме на території паркової зони «Погулянка», матимуть можливість поринути у містичну та загадкову атмосферу давніх звичаїв, доторкнутись ногами і з головою поринути в атмосферу загадкових традицій та народних обрядів.

«Уже втретє у місті Лева проходитиме святкування дня літнього сонцестояння, -- розповідає Тарас Білошицький, президент Львівської молодіжної ГО «ТСК «Манівці». -- Минулоріч ми очікували близько сотні відвідувачів. На щастя, наші сподівання не виправдались, і дійство відвідали понад шістсот гостей».

Цього року, організатори сподіваються, що успіх народного святкування повториться. Водночас, як часто буває, не обійшлося і без сюрпризів. «У 2012 році, після святкування «другого» Івана Купала на сайті заходу отримали і негативні відгуки, -- продовжує розмову пан Білошицький. -- Обурені відвідувачі закидали нам відродження поганських традицій та культивування язичництва. У своє виправдання можу лиш сказати, що я далекий від теологічних доктрин, і пропагувати щось погане не входить у мої плани. Свято Івана Купала – це перш за все культурний захід, який має на меті відродити народні традиції».

Тарас Білошицький запевняє, що програма заходу, на який, до речі, витратили понад 18 тисяч гривень, буде різноманітною. Зокрема, свято розпочнеться із заплітання вінків, а його родзинкою стане театралізоване дійство на сцені, яку буде встановлено посеред озера. Чекає на учасників народних гулянь і головний купальський елемент – стрибки через вогнище та вогняне шоу.

https://vk.com/photo-8461830_285463087

Організатори запрошують гостей приходити у вишиванках. Розпочнеться свято о 17 годині, вхід вільний.

 До речі, Тарас Білошицький запрошує до участі молоді львівські гурти, які мріють виступати перед публікою, однак з тих и інших причин на радіо потрапити ще не можуть.

            Програма святкувань:

17.00 – ігри, забави, заплітання вінків, співи;

20.00 – запуск вінків на воду, стрибки через вогнище;

21.30 – вистава на плавучій сцені посеред озера;

22.00 – вогняне шоу та запуск небесних ліхтариків.

 

           

comments powered by HyperComments