«Молода Республіка Поетів» відкрила нові таланти

Наталя Істоміна  |  Понеділок, 16 вересня 2013, 14:50
У рамках Восьмого міжнародного літературного фестивалю відбувся гала-концерт «Молода республіка поетів – 2013». Юні митці привселюдно заявили про свій талант, підтвердивши його поетичними рядками.
«Молода Республіка Поетів» відкрила нові таланти

«Молода Республіка Поетів» — це літературний проект, покликаний знайти і відкрити юні поетичні таланти. У рамках цього проекту відбувається об’єднання літературних надій та видання їхніх збірок. Організовує проект — ГО «Форум видавців» і видавництво «КРОК». Ініціатор «Молодої Республіки Поетів» — перекладач, поет і критик Ілля Стронґовський.

Цьогорічний гала-концерт проекту відбувся у Львівському музеї історії релігії. Місце локації робила атмосферу дійства особливою. Адже таким чином молоді поети, були ніби вбережені від урбанізму великого міста, який подекуди згубний для творчості. Навіть мікрофони відмовлялися працювати як слід, залишаючи простір для поезії.

Для участі у конкурсі були лише дві обов’язкові умови. Тексти повинні бути написані українською мовою і вік учасника не повинен перевищувати 25 років. Результати відбору учасників були оголошені в серпні. Двадцять претендентів на перемогу взяли участь у гала-концерті проекту. До складу журі цьогоріч входили Олег  Коцарев, Богдан-Олег Горобчук, Павло Коробчук, Марта Боровець та Богдана Неборак. Модерували концерт Марта Боровець та Богдана Неборак.

Участь у конкурсі взяли Євген Яворський, Михайло Жаржайло, Марта Мохнацька, Оксана Гаджій, Лесик Панасюк, Ольга Перехрест, Генадій Бєляков, Олег Богун, Елла Євтушенко, Роман Штігер, Василь Пастушина, Наталя Боровик, Катерина Рудик та Єлизавета Романчук.

Марта Боровець розповідає, що заявок було близько 98. „Дві ми відкинули, тому що тексти були російськомовні. Конкурсанти надіслали по 10 текстів. Ми читали по 2 перших, і вже за ними було розуміло чи варта творчість конкурсу чи ні. Було дуже багато хороших напрацьованих технічних текстів, типу Олега Богуна. В кінцевому результаті прийшли до якогось спільного рішення. Люди пишуть і це не може не тішити.”

Перемогу виборов молодий поет Лесик Панасюк. В якості подарунку автор отримає можливість видати збірку власних поезій.

Фото: Валерій Шмаков

comments powered by HyperComments