Тієни з Вінченци: Людовик (син Бартоломео), святий Каетан, письменники, графи та прибічники Габсбургів у війні з Сулейманом Величним

Ростислав Касьяненко, архівар Українського Вільного Університету  |  Неділя, 17 грудня 2023, 22:21
Шляхетний рід, що подарував свту не лише Людовика з провінції Вінченца (регіон Венето) чи графів Скандіано (провінція Реджо-Емілія в Емілії-Романьї), але й християнського святого Каетана (італ. Gaetano) Тієнського (1480-1547), який разом з єпископом Джованні Петро Карафою (майбутнім Папою Павлом IV) заснував орден театинців.
Тієни з Вінченци: Людовик (син Бартоломео), святий Каетан, письменники, графи та прибічники Габсбургів у війні з Сулейманом Величним

Замок Порто-Коллеоні-Тієн в Тієні (Вінченца)

Італійська родина Тієнів (Tiene) зацікавила нас власним гербом (бл. 1500 р), що належить до Зібрання скульптур Берлінського музею Bode (був придбаний бл. 1900 р.).
Герб: лазурове поле щита розтяте хвилястою сріблястою пілею.
Герб, що знаходиться в музеї Боде на острові, окрім того, має дві характерні деталі:  
а) аббревіатура L.T. (L.I.-?) якою срібна піля перетята посередені (вочевидь, це Lodovico Tiene); спочатку ми навіть прийняли її за руну "вовчий гачок" (нім. „Wolfsangel“), або бризуру, накшталт турнірного коміру (нім. „Turnierkragen“) для старшого сину
б) окрім олівкового вінка навколо щита, його також обгортає дракон-щитотримач у вигляді уроборуса, розгонутий у правий бік, закутий нижнім вільним кінцем вертикального двораменного хреста. І ось це вже дуже цікаво.

Абсолютно випадково у своїх пошуках ми натрапили на середньовічну морську карту гавані Анкона, яка може стати в майбутньому ключом для розвязання загадки цього вельми цікавого варіанту герба. Про це - трохи згодом. Що ж до, власне, Людовика, окрім того, що (разом з братами Ієронімо та Франческо) він був сином Бартоломео та онуком Угуччоне, графа  Чіконьї, а також мав сина Марко (1520–1552), який став письменником, нам про нього, нажаль, нічого достеменно не відомо. 

Наразі настав час розповісти про Тієне та його мешканців - у т..ч. і про шляхту. Тієне (італ. Thiene) — італійське місто з населенням 23 945 осіб (2022 р.) в італійській провінції Віченца, в 22 км на північ від одоіменного міста. Територія Тієни становить 19,7 км², густота населення — 1098 осіб/км². Місто розташоване близько від Віченци та включає ближні містечки Борго-Лампертіко, Розцампія і Санто; межує з Мало, Марано-Вічентіно, Сарседо, Вільяверла,  Зейне та Зугліано. На малюнку вверху праворуч Ви бачите логотип з уявним гербом міста на футболці, що можна її придбати в одній з міцевих сувенірних лавок. Справжній герб міста Тієне з голубкою, що тримає лапами виноградне гроно та олівкову гілку у дзьобі, під міською короною, з дубовою та олівковою гілками навколо щита ою також - праворуч нижче. 

Рід Тієне (венец.: Thiène, нім. застар.: Kienne, Thienen, Thienne, Thiennen або Thinen) має декілька ліній (див. родинний герб ліворуч). Зокрема, до гілки Тієнів з Вінченци (з якої походить згаданий вище Людовик, син Бартоломео ді Угуччо) належить також і святий Каетано Тієнський (італ. Gaetano Thiene, 1480–1547). 

З другої гілки Тієнів з Л'Aквіли (італ. Dell'Aquila), провінції у регіоні Абруццо, походять такі собі Джованні (син Сімоне) та Якопо, син Климента. 

А ось до лінії Тїєнів зі Скандіано (італ. Scandiano, 1565-1623), пов'язаної з провінцією Реджо-Емілія в Емілії-Романьї, належить, наприклад Оттавіо Тієне, чоловік Лаури Боярдо, дочки графа Скандіано (1565-1574 рр.) Джуліо Боярдо У 1565 році, за п'ять років після смерті графа Іпполіто Боярдо, Оттавіо Тієне отримав феод графства Скандіано від герцога Альфонсо II д'Есте. Згідно із спадковими правами, це було зв'язано з родом Боярдо, і Оттавіо відігравав активну роль у захисті території від османських загроз. Він брав участь у 1566 р. у військових походах разом із герцогом Феррарі, який входив до складу військ імперії Габсбургів, в облозі Сігетвара проти Сулеймана Величного. Після повернення з експедиції він був урочисто відправлений в графство Скандіано, де відновив замок Казальгранде. Помер у 1574 році у Феррарі, залишивши наступником свого сина Джуліо Тієне для управління феодом Скандіано.


 


Далі буде...

comments powered by HyperComments