«Жахи війни» дійшли до Мюнхена

Ростислав Касьяненко  |  Понеділок, 16 січня 2023, 18:55
12-13 січня в художній галереї Galerini у Мюнхені відбулася виставка «Жахи війни», де були представлені роботи українського фотографа Михайла Палінчака, художниці Ірини Федоренко та робота німецької фотографині Наталі Штромайер.
«Жахи війни» дійшли до Мюнхена

Михайло Палінчак від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну документує руйнування Батьківщини загарбниками та жахливі наслідки війни для мирного населення. В експозиції представлено близько 40 фотографій Палінчака, які нещодавно можна було побачити у художній галереї «Альбертіна» у Відні. Художниця з Маріуполя Ірина Федоренко живе та працює в Мюнхені, створюючи велику серію картин «Діти війни», яку вже побачили більше, ніж на 30 виставках у різних куточках світу. Деякі з них були представлені на виставці. Спеціальний гість виставки Наталі Штромайер представила роботу, присвячену Україні – букет „Stop the war”.

«Об'єднавши різні стилі мистецтва, ми хочемо показати жахи війни для мирного населення, та донести до суспільства, що найважливіша цінність - людське життя, - наголосила Ірина Федоренко (Semira), відкриваючи виставку, організатором якої виступило Генеральне консульство України в Мюнхені. За словами його очільника Юрія Ярмілка, не менш важливим завданням таких мистецьких заходів є нагадати всім: війна триває.

«Якщо ми пам’ятатимемо, які жахи несе ця війна, лише тоді маємо шанси перемогти. В нас немає альтернативи. Проте для цього нам потрібна підтримка усього цивілізованого світу, зокрема й Німеччини. Мистецтво в цьому сенсі - не менш важливий майданчик, ніж справжнє поле бою. Втім, я дуже сподіваюсь, що не за горами часи для інших фото - про світле майбутнє України», - підкреслив Генеральний консул.

«Дивитися на масштаби руйнувань, задокументованих фоторепортером, у такому обмеженому просторі вельми складно. Так само, як і на очі дітей, вираз яких розриває серце, - ділиться враженням про виставку ректорка Українського Вільного Університету Марія Пришляк. - Для нас - не тільки українців, але й всього цивілізованого світу - важливо пам'ятати ці деталі. Так, війна ще триває, руйнуючи не лише будівлі, але й долі людей, забираючи життя самих близьких. Це також руйнація нашої культури і мистецтва – тобто духовних засад українського народу. Україна все ще потребує підтримки - зараз навіть більшої, ніж на початку війни. Тому я дуже вдячна за цю виставку, яка нагадала нам, як все починалося. Саме - за ці деталі».

comments powered by HyperComments