У Львові вшанували пам’ять Михайла Вербицького – автора музики Гімну України

Понеділок, 7 грудня 2020, 20:21
Квіти до пам’ятника Михайлу Вербицького поклали керівники області, віце-мер Львова Андрій Москаленко та нардеп Олег Синютка
У Львові вшанували пам’ять Михайла Вербицького – автора музики Гімну України

Сьогодні, 7 грудня 2020 року влада Львівської області та міста Львова, а також представники громадськості вшановували пам’ять отця Михайла Вербицького – автора музики Гімну України «Ще не вмерла Україна». В церемонії покладання квітів до пам’ятника Михайлу Вербицькому взяли участь заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Тарас Грень, голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, заступник міського голови Львова із питань розвитку Андрій Москаленко та народний депутат України Олег Синютка. Представники влади і громадськість виконали Державний Гімн України.

«Сьогодні минає 150-та річниця з дня смерті видатного діяча української культури, композитора, отця Михайла Вербицького. Із великою вдячністю віддаємо йому шану – за цінний духовний спадок, прагнення підняти українську музику на професійний, європейський рівень. За самовіддану та натхненну працю заради утвердження самобутності і величі України. Дякуємо за мелодію національного Гімну України, який сьогодні окриляє український народ і надає сил нашим воїнам у боротьбі з російським агресором», –  зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Український композитор, хоровий диригент, священик отець Михайло Вербицбкий народився 4 березня 1815 року в селі Явірник-Руський біля Перемишля. Його батько був священиком.

У 1856 році Михайло Вербицький став парохом церкві в селі Млини неподалік міста Перемишля.

Перше виконання твору «Ще не вмерла Україна» як Гімну відбулося 10 березня 1865 року у Перемишлі, як завершальний номер концерту, присвячений Тарасові Шевченку.

Помер Михайло Вербицький 150 років тому – 7 грудня 1870 року. Йому було 55 років. В останні роки життя композитор займався педагогічною діяльністю, писав статті, творив музику.

Пам’ятник Михайлові Вербицькому на розі вулиць Степана Бандери, Генерала Чупринки і Михайла Вербицького був встановлений 27 грудня 2015 року в рік 200-річчя із дня народження композитора з ініціативи Товариства «Надсяння». Авторами пам’ятника є Володимир і Андрій Сухорські.

Фото - прес-служба Львівської обласної державної адміністрації, прес-служба Львівської міськради.

comments powered by HyperComments