У Львові презентували виставку до 130-річчя від народження Патріарха Йосифа Сліпого

П'ятниця, 13 травня 2022, 08:45
Виставка під назвою "Три життя великої людини" відкрилася у Львівському музеї історії релігії
У Львові презентували виставку до 130-річчя від народження Патріарха Йосифа Сліпого

У четвер 12 травня у Львівському музеї історії релігії презентували виставку «Три життя Великої Людини» присвячену 130-річчю від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого .

Працівники музею зазначають, експозиція виставки побудована за хронологією і розкриває три різні періоди життя Йосифа Сліпого – від народження і до моменту його канонічного вступу на митрополичий престол Української греко-католицької церкви, вісімнадцятирічний період ув’язнення і заслання у сибірські табори, діаспорний період.

"Йосиф Сліпий був не лише очільником Церкви, це людина, яка показала незламність духу та стійкість характеру. В умовах,  у яких ми сьогодні живемо, дуже важливо не зламатися,  вірити у себе, Бога і у свій народ.  Мені б хотілось, щоб молодь приходила у наш музей і відкривала для себе постать Патріарха, бо він є гідним прикладом, як потрібно любити свій народ і до кінця вести боротьбу за суспільні цінності",  –  наголосив директор Львівського музею історії релігії Орест Малець.

Участь у відкритті виставки взяли заступник голови Львівської ОВА Іван Собко, заступниця директора департаменту з питань культури, національностей та релігій Тетяна Плугатор,  духовенство, науковці, львів’яни та гості міста.

"Цей рік, присвячений 130 - річчю з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого,  і дуже символічно,  що як тоді,  так і сьогодні, ми розуміємо, що ворог один, а ми – сильна нація, яка ніколи не відступить і не віддасть свого. Люди у нас віруючі і роль Церкви у розбудові громадянського суспільства, держави важко переоцінити. Сьогодні керівництво ЛОВА спілкувалось з владиками, які в один голос говорили, що Збройні Сили України і Церква – це запорука нашої перемоги. Це дійсно так,  як ми знаємо, усе те, про що говорив і за що терпів Йосиф Сліпий у своєму житті, ми теж сьогодні переживаємо.  Впевнений, що наші мужні воїни дуже швидко знищать ворогів і ми святкуватимемо перемогу",  –  зазначив Іван Собко.

Світлини, архівні документи, особисті речі розповідають про затишний батьківський дім Патріарха,  навчання, пастирське служіння, арешт, період ув’язнення і, нарешті, звільнення.

 У внутрішньому дворику музею розмістили  банери «Сила духу проти насильства»  про вісімнадцятирічний період ув’язнення Йосифа Сліпого у таборах Сибіру,  Мордовії (Дубравлаг), Красноярського краю. Інформація взята на основі документів, які надали з архіву СБУ.

 Окрім унікальної колекції світлин та особистих речей Йосифа Сліпого, які надав Інститут історії церкви УКУ (мітра, омофор, параман, чорний светр, служебник), відвідувачі можуть побачити оригінальний кардинальський капелюх з Ватикану.

 Третій тематичний блок виставки розмістили у колишній кухні Домініканського монастиря. Це експонати, які відображають життя і діяльність Митрополита після звільнення з радянських концтаборів, так званий «діаспорний» період.

За словами працівників музею, виставка триватиме до осені, першу кураторську екскурсію планують провести 18 травня. Відтак, закликають керівників освітніх закладів привозити  групи дітей,  студентів для ознайомлення із життєвим шляхом Йосифа Сліпого.  Екскурсії відбуватимуться згідно з умовами воєнного часу.  Детальніше про графік можна буде дізнатись на сайті Львівського музею історії релігії. 

Організатори виставки: Львівський музей історії релігії (Олександра Киричук – заступниця директора з наукової роботи, Наталія Матлашенко, Руслана Бубряк – завідувачки відділів), за участю Інституту історії церкви УКУ, ЦДІАЛ, Львівського історичного музею, Музею етнографії. 

 

comments powered by HyperComments