Під виглядом оптимізації на Івано-Франківщині знищують спецшколи

Понеділок, 5 квітня 2021, 17:28
В Україні закривають спецшколи не через наявність пансіону, а цілеспрямовано, щоб знищити спецосвіту заради розвитку інклюзії.
Під виглядом оптимізації на Івано-Франківщині знищують спецшколи

Директорка Вигодської спеціальної школи Оксана Якимів детально описала процедуру реалізації реформи деінституціалізації в Україні.

«Високопосадовці Мінсоцполітики спричинили прецедент, який самі не можуть пояснити, оскільки втрутились у діяльність освітніх закладів, управління якими їм державою не делеговані. Якщо дитина проживає в пансіоні, то вона походить з неблагополучної сім'ї. Цю думку Мінсоцполітики трактує у всіх брифінгах, тим самим заполітизовано маніпулює соціумом, ЗМІ з питань деінституціалізації, оскільки проживання дитини, що навчається в освітньому закладі будь-якого зазначеного вище типу в пансіоні через територіально віддалене розташування від домівки не є підставою віднесення її батьків у категорію  осіб, що потребують соціальної підтримки», – пише Оксана Якимів.

Нардний депутат від партії «Слуга народу», голова ТСК з розслідування порушення прав дитини Павло Сушко задається логічним запитанням: чим керувалися посадовці, включаючи до положень про спеціальну школу та про навчально- реабілітаційний центр вимогу щодо необхідності отримання рішення органу опіки та піклування на влаштування дітей до спеціальної школи. При цьому  під виглядом оптимізації мережі йде цілеспрямоване знищення спеціальних шкіл у віддалених гірських районах, і діти вимушені їхати ще далі від дому для отримання освіти. Це те, що і встановила ТСК на захист прав дітей на Прикарпатті.

Водночас права та долі дітей, які знаходяться в закладах, підпорядкованих Мінсоцу,  - так званих центрах соціально-психологічної реабілітації, чомусь чиновників не турбують. Цих дітей, на думку Мінсоцу, можна навіть не рахувати, адже вони там, начебто, знаходяться тимчасово.

«Хоча члени ТСК мали змогу пересвідчитися у протилежному. Як відбуваються так звані «каруселі», коли дітей переводять з одного закладу в інший, щоб дотримуватися строків», – переконаний Павло Сушко.

Нагадаємо, під час виїзного засідання ТСК на Івано-Франківщині Павло Сушко відвідав обласний центр соціальної підтримки в м.Тлумач на Прикарпатті, а також особисто перевірив умови, в яких функціонує «Теплий дім».

comments powered by HyperComments