Виконання Закону України в сфері вищої освіти завершилося скандалом в майновій сфері

Середа, 31 березня 2021, 18:04
В Університеті банківської справи, який знаходиться у Львові, вважають державне майно своє власністю
Виконання Закону України в сфері вищої освіти завершилося скандалом в майновій сфері

У грудні 2019 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти» № 392-IX, який набрав чинності 16 січня 2020 року.

Відповідно до положень цього Закону, до 1 липня 2021 року повинні були бути реорганізовані або ж припинити свою діяльність відокремлені структурні підрозділи закладів вищої освіти у Києві, Харкові, Львові, Дніпрі та Одесі.

Університет банківської справи, який зараз має юридичну адресу у Львові, мав у своїй структурі територіально відокремлений структурний підрозділ у Харкові. Отож, іще у 2020 році було розпочато роботу щодо реорганізації Університету з метою збереження банківського інституту в Харкові – завдяки реорганізації мали зберегти студентів, працівників, багаторічну наукову школу, традиції та стратегічні напрямків розвитку, а також майна. Адже інститут в Харкові був заснований задовго до створення Університету – у далекому 1944 році. Із 1980-х років Харківський банківський інститут знаходився за адресою м. Харків, проспект Перемоги 55 – він складався із  комплексу будівель та споруд,  у тому числі гуртожитку та навчального корпусу.

29 березня 2020 року було прийнято спільне колегіальне рішення колективу Університету банківської справи, у тому числі колективів територіально відокремлених структурних підрозділів у Харкові, Черкасах та Львові, щодо приєднання банківського інституту в Харкові до потужного закладу вищої освіти, який входить до світових рейтингів – до Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна.

Відповідно до цього рішення Міністерство освіти і науки України видало наказ від 04 червня 2020 р. №767 «Деякі питання діяльності закладів освіти», в якому зазначено, що Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна є правонаступником Університету банківської справи у частині, що пов’язана із Харківським навчально-науковим інститутом Державного вищого навчального закладу «Університет банківської справи», який розташовувався за адресою м. Харків, проспект Перемоги, 55 і припинив свою діяльність.

Відтоді розпочався процес приєднання, який, проте, досі не завершився. З 01 вересня 2020 року всі студенти без виключення, які навчалися у філіалі у м. Харкові, що припинив свою діяльність, продовжили навчання в Каразінському банківському інституті – структурному підрозділі, який створено на базі банківського інституту, у цей інститут також переведені на роботу усі співробітники та викладачі.

Проте керівництво Університету банківської справи вважає, що цього достатньо для виконання законодавства. Їм все одно, де мають навчатися студенти, які донедавна були студентами їхнього закладу – оплачували контрактне навчання та фінансувалися з бюджету на рахунок Університету, їм все одно де мають працювати викладачі, які піднімали рейтинг Університету завдяки завзятій праці, їм все одно як відбувається освітній процес у структурі, яка зі слів керівництва Університету банківської справи завжди була основою розвитку університету, що підтверджується колосальною кількістю проведених освітніх, наукових та соціальних заходів на базі закладу вищої освіти, численними грамотами та подяками від керівництва врученими студентам, викладачам та співробітникам.

Ситуація наразі складається таким чином, що в рамках виконання законодавства приймаюча сторона (Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна) виконала відповідні приписи та прийняла до свого складу співробітників та студентів, проте місця для роботи та навчання відсутні у зв’язку з тим, що Університет банківської справи з 01 вересня 2020 року затримує передачу рухомого та нерухомого майна, і навіть займається внутрішнім переміщенням рухомого майна з Харкова до Львова та переглядом переліку нерухомого майна на предмет «це віддаємо, а це не віддаємо». Виглядає це таким чином, що державне майно може розглядатися будь ким як його приватне.

Такий стан справ із державним майном, яке хоч і знаходиться на балансі відповідного закладу освіти, є досить дивним. Чи можливо в такий спосіб виконувати законодавство у сфері вищої освіти щодо реорганізації або ліквідації філіалів закладів освіти по всій Україні?

Аналогічна ситуація також назріває із іншим територіально відокремленим структурним підрозділом Університету банківської справи, який на сьогодні ще залишається в структурі університету. Йдеться про Черкаський навчально-науковий інститут Університету банківської справи. Надійне джерело повідомило, що колектив зазначеного структурного підрозділу у Черкасах, також висловився на предмет відокремоення від Університету та приєднання до іншого закладу вищої освіти. Однак співробітники та студенти одразу зустріли супротив з боку керівництва Університету банківської справи: йдеться про намагання затягнути процес передачі та отримання погроз про ліквідацію інституту в односторонньому порядку, попередження та скорочення співробітників. Щодо майнового питання, то рухоме та нерухоме майно, яке сьогодні знаходиться в управлінні Черкаського навчально-науковий інститут Університету банківської справи, залишиться відповідно на балансі балансоутримувача, і ситуація повториться – студенти та викладачі залишаться на вулиці.

Чи так уявляли нардепи процес реорганізації закладів вищої освіти, що мають територіально відокремлені підрозділи в інших містах? Чи має керівництво окремого закладу вищої освіти вчиняти такі дії, які спрямовані на порушення прав студентів та викладачів? Напевно що ні! Напевно державне майно повинно залишатися в статусі державного, а будь які маніпуляції з ним та порушення прав здобувачів освіти та науково-педагогічних працівників з боку закладу вищої освіти мають бути оцінені відповідними органами на предмет їх законності. 

comments powered by HyperComments