Губернатор Львівщини зустрівся із провідними науковцями львівських університетів

Субота, 26 грудня 2020, 10:23
Зустріч Максима Козицького і науковців провідних ВНЗ відбулася у четвер 24 грудня
Губернатор Львівщини зустрівся із провідними науковцями львівських університетів

У четвер 24 грудня «губернатор» Львівщини Максим Козицький провів зустріч із науковцями провідних львівських університетів, які увійшли до світового списку ТОП 2% за рівнем цитованості. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Науковці поділилися із керівниким Львівщини досвідом написання наукових робіт і звернули увагу на проблематику захисту праць у різних містах України, а також на практичне застосування своїх розробок.

«Багато що із задуманого вдалось, ще багато є у задумах. Чиста математика повинна мати практичне застосування, і рано чи пізно кожен науковець ставить перед собою питання яке прикладне значення цієї роботи. В цьому контексті зусилля команди та колег завжди дає позитивний результат», – розповів старший науковий співробітник Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я. С. Підстригача НАН України Іван Кирчей.

Науковці розповіли голові ОДА про мрію кожного дослідника про власну лабораторію, працюючи в якій можна добиватись кращих результатів.

«Якісна та цитована наукова праця неможлива без дослідження та експериментів. Усе це було би добре робити у сучасній лабораторії тут, у Львові.  При таких сприятливих умовах можна би було запрошувати до себе своїх іноземних колег для спільних проектів та обміну досвідом», – акцентувала професор кафедри спеціалізованих комп’ютерних систем Національного університету «Львівська політехніка» Галина Клим.

Під час розмови також обмінялись думками щодо патентування винаходів та розміщення наукових статей у рейтингових виданнях.

«Якщо ми хочемо залучити інвестора в українську науку, мусимо подумати про цивілізований підхід у питанні патентів. Зараз усі розробки – це власність університетів, хоча у Європі ці нюанси уже давно вивели у юридичну площину. Гадаю нам варто створювати якісь інші варіанти розмежування права власності», – наголосив завідувач кафедри фармацевтичної, органічної і біоорганічної хімії Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Роман Лесик.

Максим  Козицький запевнив науковців у підтримці з боку Львівської ОДА та закликав напрацювати спільний проект щодо залучення додаткового фінансового ресурсу у науку області.

«У межах фонду преміювання науковців варто прописати певну суму для досліджень та наукових проектів. Підтримка науки – як ніколи на часі. Ми завжди готові підтримати та спільно реалізувати проект, який скерований на розвиток Львівщини та її потенціалу», – зауважив Максим Козицький.

Зазначимо, що аналітики Стенфордського університету і видавництв «Elsevier» та «SciTech Strategies» оприлюднили черговий Рейтинг ТОП 2% науковців світу за 2019 рік, до якого потрапило 85 українських вчених. Цей проект оцінює весь науковий результат дослідників за наукометричними показниками, беручи до уваги індекс Гірша, кількість цитат або позицію у списку авторів (перший чи останній автор), тощо. Список включає більше 160 тисяч вчених з усього світу, які розподілені за 22 науковими напрямками, розділених на 176 конкретних областей досліджень.

comments powered by HyperComments