Винники біля Львова святкують 668-му річницю із дня першої згадки про місто

Середа, 19 серпня 2020, 19:18
Святкові заходи до Дня міста Винники цього року організовують у міському Парку Незалежності на вулиці Галицькій, 38
Винники біля Львова святкують 668-му річницю із дня першої згадки про місто

Містечко Винники, яке входить до складу Львівської міської ради святкує 668-му річницю від першої літописної згадки. З нагоди Дня міста у Парку Незалежності на вулиці Галицькій, 38 у місті Винники будуть проходити урочисті заходи.

О 10 годині ранку відбудеться підняття національного прапора України і нагородження почесними званнями мешканців Винник. Після цього місцеві творчі колективи влаштують міні-концерт.

Мешканців міста Винники та гостей містечка запрошують на виставку «Скарби Галичини XII-XVI століття». Під час цієї виставки експонуватимуть унікальні речі із фондової збірки Історико-краєзнавчного музею міста Винники, а також із приватних збірок Олександра Свищова та Юрія Котика. Відкриється виставка 21 серпня о 15:00 в приміщенні Історико-краєзнавчого музею міста Винники. Під час відкриття виставки відбудеться погашення тематичної марки і передача в дарунок музею цікавих артефактів.

Усі заходи із святкування Дня міста Винники проводитимуть з дотриманням усіх карантинних обмежень.

Історики кажуть, що територія Винник була заселена значно раніше, аніж виникло місто під його сучасною назвою. За народними переказами, Винники були засновані як селище виноградарів (винників). Джерела подають відомості про значні насадження винограду, плантації якого простягались від схилів Замкової гори у Львові, вздовж теперішньої вулиці Личаківської і до Винник. Щорічно селище постачало до княжого двору 50-100 бочок вина і велику кількість кошиків винограду.

З Винниками пов'язані біографії багатьох відомих українців. Серед них: Іван Липа (літературний псевдонім Петро Шелест), який займався літературною творчістю, був засновником таємного товариства «Братство Тарасівців» і практикував медицину; Іван Огієнко (митрополит Іларіон), проявив себе як талановитий поет, драматург, педагог, вчений-філолог, церковно-громадський діяч; Катря Гриневичева – освітянка та письменниця, яка своїми повістями оживила славні сторінки української історії; Юлія Пастушенко (літ. псевдонім Мирослава Сопілка) – поетеса та прозаїк, жертва сталінських репресій; Олександра Любич-Парохоняк – оперна та камерна співачка. Саме тут проживає і зараз відомий український письменник Юрій Винничук.

comments powered by HyperComments