Археологи ведуть розкопки в давньому городищі Пліснеськ біля села Підгірці на Львівщини

Вівторок, 28 липня 2020, 12:17
Розкопки проводилися на високому плато давньослав’янського городища
Археологи ведуть розкопки в давньому городищі Пліснеськ біля села Підгірці на Львівщини

Село Підгірці Бродівського району на Львівщині відоме не тільки своїм замком-палацем, але й давнім городищем Пліснеськ (Пліснесько). Зараз археологи проводять розкопки на території Історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ». Вони завершують розкопки на високому плато слов’янського городища. Про це пише «Гал-інфо».

Під час археологічних дослідженнь на високому плато слов’янського городища було відкрито фрагмент житлової й господарської забудови Х ст.

«Спростовано версію про наявність оборонної вежі ближче західного краю «Високого городиска», а заодно й поставлено питання про функціонування кар’єру, камінь з якого брали на різноманітні господарські потреби ще у слов’янський, давньоруський часи та й в більш пізні періоди.Найшвидше, саме така діяльність спричинилася до утворення терас на західному краю високого плато Пліснеська.

Досліджено курган ХІ-ХІІ ст. (кенотаф) та ще багато чого цікавого, про що ми повідомимо згодом. Наостанок, продовжено розвідкові роботи вздовж узбережжя р. Західний Буг. Вже маємо перші результати», – розповідають археологи.

Зауважимо, що існує версія, яку висловлює львівський історик Ігор Мицко, про те, що Пліснеськ – місце правління князя Олега та місце народження київської княгині Ольги. У давньоруських літописах є три згадки про давньоруське городище Пліснеськ. Археологічні дослідження на місці городища розпочалися іще в першій половині ХХ століття.

comments powered by HyperComments